Agricam började sin bolagsresa när två olika LEAD-bolag insåg att man skulle kunna kombinera de båda teknikerna och utveckla ett helt fristående bolag. Bolagen insåg snabbt att det inte var något de själva skulle arbeta med, utan kontaktade Venture Cup, en affärsplanstävling som på den tiden arrangerades av universiteten runt om i Sverige.   Termisk Systemteknik, som arbetar med värmekamerateknik och det gröna bolaget Biototal, som verkar inom lantbruket, gav Ellinor i uppgift att ta fram en affärsplan för ett helt nytt företag, som kombinerade de båda innovationsföretagens tekniker och idéer. Resultatet blev Agricam.

”Jag började räkna på vad som kostar mycket pengar inom lantbruket och identifierade ganska snart juverinflammationer, det vill säga mjölkstockning, hos kor som en stor kostnadspost. Varje år kostar inflammationer svenska lantbruk 400 miljoner kronor”, säger Ellinor Eineren.

Ellinor Eineren var då student vid Linköpings Universitet och pluggade industriell ekonomi och valde att engagera sig med bolagsidén till Agricam i Venture Cup. Resultatet blev så lyckat att Ellinors plan fick utmärkelsen Bästa Affärsidé i Venture Cup. Efter några år med intensivt arbete med patentfrågor, fältstudier och med att hitta lämpliga riskkapitalister för den fortsatta expansionen kunde en försöksanläggning så småningom tas i bruk.

”Nu finns vi ute på marknaden med flera anläggningar och jobbar på inte bara i Sverige utan globalt. Det är en fantastisk känsla och ptentialen är enorm”, konstaterar Ellinor Eineren.

Agricam tillhandahåller idag mätbara, beröringsfria och kostnadseffektiva övervakningssystem för det moderna lantbruket. De förenar avancerad bildbehandling och värmekamerateknik tillsammans med lantbrukets ständiga utveckling och behov. Med Agricam slipper korna ta antibiotika genom att tidigt upptäcka mjölkstockning (mastit), risken för resistenta bakterier minskar och bonden slipper avbrott i produktionen. Det spara mångmiljarder för mjölkbönder och minska djurens lidande.

Ellinors tips till den som funderar på att starta eget är att genuint brinna för idén innan man börjar.

Mitt hjärta klappar verkligen för Agricam och vår affärsidé. Allt är klockrent. Korna slipper onödigt lidande och mjölkbönderna kan förbättra lönsamheten. Alla är vinnare, säger Ellinor Eineren.