Årets första delfinal av 33-listan gick av stapeln i Linköping den 2 februari. 33-listan rankar Sveriges hetaste unga techbolag. Vinnaren blev LEAD-bolaget Againity som därmed också direktkvalificerade sig på årets 33-lista. Againity tar tillvara på spillvärme och soppor och omvandlar det till elenergi vilket bidrar till energieffektiv produktion och högre prestanda till lägre kostnad.

Vi har en spännande produkt som tar hand om spillvärme och gör om den till el. Jag tror vi ligger helt rätt i tiden och att våra system både sparar på ekonomin och miljön, vilket säkert bidrog till juryns beslut. Vi är väldigt glada att uppmärksammas genom 33-listan och hoppas nu på att kunna nå ut ännu bredare” säger David Frykerås vd på Againity om vinsten under tisdagskvällen.

David Frykerås vd på Againity

David Frykerås vd på Againity vinnare och direktfinalist på 33-listan 2016.

I delfinalen i Linköping tävlade Againity mot två andra bolag som också är medlemmar på LEAD. Spotscale som utvecklar detaljerade och verklighetstrogna 3D-modeller med hjälp av drönare och Wematter som utvecklat en unik 3D skrivare som gör att framtidens fabrik är möjlig att ha på skrivbordet. Både Wematter och Spotscale har fortfarande chansen att ta en plats på 33-listan, och hela listan presenteras den 12 april i Stockholm.

Juryn i Linköping bestod av; Göran Felldin från LiU, Ewa Groppfeldt från IT-hantverkarna och Marie Alpman från Ny Teknik. Utöver en djupintervju som juryn genomförde med varje företag under regionsfinalen, gör varje bolag en ”elevatorpitch”, det vill säga att sälja in sitt bolag på en minut, för att imponera på juryn och publiken. David Frykerås, vd på Againity, berättade i sin pitch att Againity idag har ett antal konkurenter och att lösningen inte är ny, men att Againity har en egen patenterad lösning som gör dem både billigare och enklare.

Vad är kriterierna för att bli utsedd till 33-listan?

Företagen som kommer med listan väljs ut av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden. NyTeknik och Affärs världen arrangerar 33-listan för nionde gången och till nomineringen av årets lista har det strömmar in över 200 olika förslag fram tills dess att nomineringstiden gick ut.

Kriterierna för att få vara med på listan är att företaget är:

  • Max sju år, det vill säga startat senast 2009.
  • Baserat på en innovation med potential att förändra spelreglerna i sin bransch och med stor internationell potential.
  • Sverigebaserat.
  • Ej noterat på någon börslista.
  • Ett företag får vara med på listan max tre gånger.