En ny och banbrytande energilagringsteknik har utvecklats där batterier trycks av restmaterial från skogen. De första elektroderna har nu producerats industriellt i en tryckpress för elektronik i Ebbepark. Framöver ska träbatterierna testas i Ebbepark där de ska lagra energi från solcellerna på taken och distribuera den till elbilsladdarna i parkeringsgaragen i området.
Cleantech Östergötland arrangerade i höstas en så kallad pitch and match där företag som utvecklar nya lösningar inom miljöteknik matchas mot marknadens behov. Där fångade Sankt Kors möjligheten att testa Norrköpingsföretaget Ligna Energys nya lokalproducerade energilagringslösning. Ligna Energy är ett företag som är ett resultat av regionens materialforskning vid Linköpings Universitet.
– Det här är ett bra exempel på hur Ebbepark kan användas som testbädd och där vi kan få hållbara synergieffekter. Ligna Energys organiskt framställda batterier kan lagra energin från solcellerna på taken i Ebbepark, och sedan kan vi till exempel distribuera den energin till elbilsladdstolparna i parkeringsgaragen i området. Vi ser också att vi kan skala upp lösningen till vårt övriga bestånd, säger Daniel Jonsson, fastighetschef på Sankt Kors.
För några år sedan såg Sankt Kors till att den 13 meter långa utrustningen för att kunna trycka elektronik blev kvar i Ebbepark när företaget som ägde den flyttade sin verksamhet utomlands. Syftet var att den skulle kunna användas av många olika aktörer inom forskning och utveckling av tryckt elektronik. Idag sker precis det då den är såld till ett företag som hyr den ut till olika aktörer som vill nyttja den. Ett av företagen är Ligna Energy som har utvecklat batterier som består av 90 procent organiska material där en stor del är restmaterial från skogen.
– För att ekosystemet inte ska koka bort krävs en omställning till ett fossilfritt energisystem. Och då måste vi kunna lagra stora mängder el för de perioder när varken solen lyser eller vinden blåser. Vår vision är att förse jordklotet med en skalbar, miljövänlig och kostnadseffektiv energilösning för en hållbar framtid, säger Peter Ringstad, vd på Ligna Energy.
Under året har Ligna Energy genomgått en labbskaleprocess för tillverkning av batterierna. Med tillverkning i Ebbepark ligger kapaciteten på tusentals exemplar per år och man räknar med att på sikt från en större produktionsanläggning kunna leverera batteripackar i mycket större volymer för en kommersiell marknad.
– Nu kan vi gå från laboratorieframställda prototyper till industriellt producerade battericeller. Sankt Kors har agerat möjliggörare för oss och det är mycket tack vare deras positiva attityd som vi kan utveckla vår produkt till en skalbar lösning. Det är extra roligt att produkten kan testa i samma område som den tillverkas. Snacka om lokalproducerat, säger Peter Ringstad.