Sista fredagen i augusti utsågs vinnarna av SKAPA-priset och SKAPA-talang i Östergötland. Vinnarna av Skapa-priset i Östergötland är Anna Fahlgren och Lasse Jensen på LEAD-bolaget Bioreperia för deras innovation inom individanpassad cancerbehandling med hjälp av embryon från zebrafiskar. Ytterligare en utmärkelse, SKAPA-talang, delades ut i syfte att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer. Vinnarna av SKAPA-talang var Felicia Bindekrans, Nicklas Ericson och Joel Glemme på LEAD-bolaget Skira, som har utvecklat en oberoende och pristransparent handelsplats som gör det enklare att sälja och köpa svenskt spannmål.
SKAPA-priset är en av Sveriges största innovationspris och är grundat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Vinnarna av SKAPA-priset, Bioreperia fick en prischeck om 30 000 kronor och vinnarna av SKAPA-talang Skira fick en prischeck om 20 000 kronor som delades ut av landshövding Carl Fredrik Graf och Almis vd Mats Philipsson. Vinnarna går nu vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid Skapa-galan på Stockholmsmässan 14 november och är då med och tävlar om 550 000 kronor som delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset. För unga lovande uppfinnare, födda mellan 1989 och 1999, finns också möjlighet att tävla om 250 000 kronor i SKAPA-talang för unga innovatörer.
Motiveringen från juryn
Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional jury bestående av representanter från Science Parks, Almi, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnarna. Vid bedömningarna fäster juryn stor vikt vid kreativiteten liksom marknad och potentiell lönsamhet, sedan tittar de även på teknisk höjd, den immaterialrättsliga situationen, sökandens och projektets bakgrund samt samhällsnyttan.
”BioReperias banbrytande innovation kan minska cancerdödligheten och spara pengar i sjukvården. Små cancertumörer av patientens egna cancerceller skapas och placeras in i zebrafiskembryon. Dessa embryon kan använda för att testa vilket läkemedel som är mest effektivt hos varje enskild patient. Allt detta sker på endast 1 vecka istället för att patienten ska vänta i 4-6 månader med stor oro och ångest.”
”Skira AB har utvecklat en sajt där lantbrukare kan köpa och sälja spannmål. Det gör det möjligt för lantbrukare att öka sin lönsamhet genom att de på ett tryggt sätt kan handla direkt mellan varandra. Fler får möjlighet att leva på lantbruket vilket skapar en levande landsbygd och bevarar det landskap och natur vi är vana att se i Sverige.”
På Skapa-galan den 14 november får länsvinnarna chansen att göra en kort, publik, presentation av sina bolag som då bedöms av en kvalificerad panel.