Varje år välkomnar LEAD två till fyra personer till det väletablerade traineeprogrammet Entrepreneurs in Residence i Linköping. Uppdraget? Att omvandla nya idéer och teknologier till startups. – Programmet tog mig från student till vd på ett år, säger tidigare deltagare Frida Wygler.
Det råder ingen brist på forskningsinnovationer som kan komma till nytta i samhället, frågan är bara vem som ska förverkliga dem. Det menar Åsa Glavich, programansvarig för LEAD:s traineeprogram Entrepreneurs in Residence.
– Som forskare fokuserar du ofta på din forskning och kanske inte har tid eller möjlighet att bygga bolag. Syftet med traineeprogrammet är därför att utbilda lovande talanger inom entreprenörskap, med ambitionen att realisera idéerna, säger Åsa Glavich.
Under sex månader får deltagarna i programmet utbildning, träning och coachning inom affärsutveckling, affärsmässighet och bolagsbygge genom verkliga case.
– Det är mycket learning by doing, där deltagarna tilldelas ett antal affärsidéer som de tillsammans ska analysera och utvärdera affärsnyttan i. Programmet innebär också ett nära samarbete med idéägarna, dvs de som står bakom innovationerna, berättar Åsa.
– Vi jobbar även mycket med traineernas personliga utveckling genom coachning, då vi vet att det markant ökar sannolikheten för att de lyckas.
Mot slutet av programmet finns möjlighet att fortsätta jobba i en nyckelroll med något av casen, om både idéägare och trainee vill, något som för många blivit början på en spännande resa.
Från student till vd
Frida Wygler, idag vd på LEAD-bolaget Radar Reticence, gick programmet 2023. Det var under sina studier på industriell ekonomi vid Högskolan i Jönköping hon hörde talas om Entrepreneurs in Residence och insåg att hon kunde bli entreprenör utan att själv behöva hitta den perfekta idén.
– Jag trodde länge att jag behövde komma på en fantastisk produktidé för att bli entreprenör. Men programmet visade att jag kunde jobba med andras idéer och få stöd av erfarna affärscoacher, säger Frida.
Efter programmet blev Frida vd på Radar Reticence, ett startupbolag som utvecklar lösningar för interferensproblem inom fordonsradar.
– Traineeprogrammet tog mig från student till vd på ett år. Det har varit en otrolig resa, både personligt och entreprenöriellt, säger hon.
En karriärresa med möjligheter
Victor Borén, idag vd på startupbolaget MicroDri som fokuserar på virkestorkning, såg programmet som en chans att byta bana. Efter att ha arbetat ett år på Saab sökte han till programmet, där han kom i kontakt med idéägare, som han sedan startade MicroDri med.
– Det var en avgörande vändpunkt för mig. Programmet gav mig möjligheten att hitta en entreprenöriell väg framåt, berättar Victor.
Sally Winter, affärsutvecklare på Cellfion, ett bolag som nyligen knep en plats på Ny Tekniks 33-lista, är också en av programmets framgångssagor.
– Det öppnade dörrar jag aldrig trodde var möjliga så tidigt i karriären. Rollen jag sitter på idag har jag fått just tack vare programmet, säger hon.
Nästa generations innovationer
Tidigare deltagare Eva Vollmer är vice vd på startupbolaget Dazoq, som fokuserar på att hjälpa industrisektorn att reducera och optimera sin energianvändning. Även för henne har programmet varit av stor betydelse.
– Du får komma in i en miljö fylld av spännande idéer, drivna människor och en fin gemenskap. Att få vara med och påverka vad som kan bli nästa generations innovationer är fantastiskt, säger hon.
Ansökan till LEAD:s traineeprogram Entrepreneurs in Residence är nu öppen och stänger 16 februari 2025.