Den 10 december fylldes LEAD:s lokaler i Linköping med förväntansfulla deltagare i samband med uppstarten av det nationella accelerationsprogrammet för civil-militär innovation. Under två dagar fick bolagen bl a träffa representanter från Försvarsmakten, FOI och Vinnova samt sina affärscoacher på LEAD.  

– Vi är så glad över det fantastiska engagemanget och den höga energin de här dagarna. Vi ser verkligen fram emot det kommande halvåret med de här bolagen, säger Catharina Sandberg, vd på LEAD. 

Över 70 bolag från hela Sverige ansökte till det nya programmet Acceleration av Civil-militära innovationer, en gemensam satsning av Vinnova och Försvarsmakten. Målet med programmet är att främja utveckling av teknik med dubbla användningsområden, så kallad dual-use. 15 av de sökande bolagen beviljades medel samt en plats i LEAD:s acceleratorprogram. 

Under första träffen, som pågick 10 – 11 december, fick bolagen möjlighet att lyssna till representanter från branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF), Totalförsvarets forskningsinstitutet FOI, Försvarsmakten, Vinnova samt LEAD-bolaget Grafren som idag jobbar mot militär marknad. Bolagen tilldelades också varsin affärscoach från LEAD. 

Sara Pelsenius, programchef för försvarsinnovation vid Försvarsmakten ser fram emot att följa bolagens utveckling under programmets gång. 

– Det var inspirerande att träffa deltagarna och få en inblick i deras förväntningar och ambitioner. Även om acceleratorprogrammet främst är utformat för att hjälpa bolagen att förstå och anpassa sig till försvarssektorns krav, så ger det också värdefulla insikter och nya perspektiv för oss medverkande försvarsmyndigheter. Jag ser fram emot att följa företagens utveckling och det ömsesidiga lärande som programmet möjliggör, säger hon. 

Även Alma Jacobson, programansvarig från Vinnova är förväntansfull efter uppstarten: 

– Att äntligen få vara på plats och möte de här 15 bolagen, och ta del av deras engagemang och tekniska innovationshöjd, har fyllt mig med både stolthet och framtidstro.  Jag ser fram emot att följa bolagen på deras accelerationsresa och ta del av deras bidrag till det svenska civil-militära innovationsekosystemet och till samhället i stort, säger hon.  

Sveriges Radio var också på plats för att rapportera om programmet. I en intervju med P4 Östergötland säger deltagare Torkel Danielsson från Norrköpingsbolaget Voysys att han är glad att programmet hamnat i Östergötland. Inslaget finns att höra här.