I Aktiespararnas artikel ”En högtflygande miljardindustri” sätter man fokus på vad drönare kan göra idag men även vad som förutspås kommer att vara möjligt inom en snar framtid. LEAD-bolaget Spotscale använder sig av drönare och skapar 3D-modeller över byggnader och kvarter med hjälp av nya innovativa scanningsmetoder. Spotscales grundare Ludvig Emgård ser ljust på framtiden för drönare i allmänhet och för bolaget i synnerhet.
Med de obemannande farkosterna kan vi räkna med att långa leveranstider snart kan vara ett minne blott, vare sig det gäller akut leverans av läkemedel, kläder inför kvällens fest, böcker inför morgondagens prov eller hembeställning av pizza. Morgondagens leveransmedel kallas i folkmun för drönare och förhoppningarna om hur dessa högtflygande, obemannade luftfarkoster skall kunna användas i kommersiellt bruk har redan gjort tillverkningen av dem till en miljardindustri.
Spotscale är ett av företagen som använder sig av drönare i sina tjänster och produkter.
Bolaget skapar 3D-modeller över byggnader och kvarter med hjälp av nya innovativa scanningsmetoder. Genom effektiva visualiseringslösningar skapas en mycket mer verklighetstrogen och naturlig modell över byggnader än vad som tidigare varit möjligt. Detta underlättar t.ex. stadsplanering och planering av ombyggnationer.
I dagsläget har de även börjat expandera sin verksamhet genom att undersöka de tekniska möjligheterna tillsammans med filmstudior i USA.
Ur ett långsiktigt perspektiv hoppas Ludvig på att Spotscale ska få vara med och driva utvecklingen av 3D-modeller med hjälp av drönare framåt.
– Vår vision är att fortsätta driva vår spjutspetsteknik inom 3D-återskapning genom att använda oss av ny teknologi, samarbeta med flera företag utomlands och samla ett så innovativt team som möjligt. Vi letar ständigt efter unga, driftiga själar som kan fortsätta att driva vår verksamhet framåt.
Han ser det heller inte som en omöjlighet att ta Spotscale till börsen, förutsatt att verksamheten fortsätter att rulla på. I dagsläget ligger dock fokus på att samla tillväxtkapital från privata investerare utanför börsen.
Gällande den kommersiella användningen av drönare, spår även Ludvig en ljus framtid.
– Det är ganska givet att drönarna är här för att stanna, i framtiden finns det goda möjligheter för att de kommer transportera allt från både varor till människor.