Den prestigefyllda 33-listan rankar Sveriges hetaste startupbolag. Inför den stora finalen i Stockholm den 16 maj besöker 33-listan några av Sveriges entreprenörtätaste orter där tre utvalda bolag har möjlighet att delta i en pitchtävling med en direktkvalificerad plats på listan i prispotten. I går stod Linköping på tunréschemat och vinnare av pitchtvälingen blev medtechbolaget PU sensor.

Pitchande bolag 33-listan

Pitchande bolag: PU sensor, RMBLStrip, Signality

För elfte året i rad rankar redaktionerna för Ny Teknik och Affärsvärlden Sveriges mest lovande startupbolag. Totalt granskas över 200 bolag som sedan kokas ner till en lista på 33 bolag som presenteras i sin helhet på finalen i Stockholm den 16 maj.

Frukostseminariet i Linköping inleddes av keynote-speaker Philip Sidberg, CEO för Coalalife – ett av förra årets rankade bolag på listan. Han beskrev bland annat vad ett år på listan kan komma att innebära och vilka möjligheter som skapas genom den publicitet och tracking som listan ger.

Det var sedan dags för de tre pitchande bolagen; Signality, PU Sensor och RMBLStrip att på fem minuter vardera pitcha sin affärsidé för publik och jury. Först ut att motivera sin plats på listan var bolaget Signality. De arbetar med en mjukvara som inom sportindustrin används för att spåra spelare och bollar direkt från vanliga videostreams – data som bland annat kan användas för både spelar- och lagutveckling samt säljas till betting och media. Näst ut var PU sensor som arbetar för att minska det stora lidandet och kostnaderna som trycksår orsakar – en av vårdens största utmaningar. Detta problem möter de genom en sensor som mäter blodflödet i huden under belastning  vilket gör det möjligt att förutse trycksår. Sista ut att pitcha var LEAD-bolaget RMBLStrip som med sin automatiska lösning minskar lastbilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp med upp till 3% genom korrekt anpassade takluftsriktare.

Utöver dessa pitchar genomfördes en individuell och mer djupgående intervju med respektive bolag vilket sammantaget fungerade som underlag för att utse en vinnare. Vinnare av pitchtävlingen blev PU sensor som nu har en direkt plats på 33-listan. De andra bolagen har fortfarande stora chanser att komma med på listan när det är dag för reportergruppen på Ny Teknik och Affärsvärlden att välja ut bolag.