Voysys tog VR-tekniken till nya höjder - nu skapar bolaget nya förutsättningar för säkrare arbetsmiljöer. Med Voysys innovativa videoteknikslösningar kan du befinna på två platser samtidigt i en virtuell 360-upplevelse. 

Voysys är ett alumnibolag från LEAD med grundarna Magnus Persson, Jonathan Nilsson och Torkel Danielsson i spetsen. Bolaget kom till LEAD i februari 2014. De hade en häftig teknik, men visste inte riktigt var den kunde skapa mest värde eller vilka problem den kunde lösa. Med stöttning och coachning från LEAD lyckades de orientera sig på marknaden och finna sin målgrupp.

Idag erbjuder Voysys en mjukvara som som gör det möjligt att fjärrstyra autonoma robotar, maskiner och fordon över offentliga 4G/LTE och 5G-nätverk. Mjukvaran plockar upp signaler från flera kameror och omvandlar dem till en virtuell verklighet. Magnus Persson berättar att man med tekniken kan få fram en video med mycket kort fördröjning över osäkra nätverk. Det skapar i sin tur säkrare arbetsmiljöer och högre produktivitet. 

Tekniklösningen används idag inom flera branscher och arbetsområden, bland annat skogsindustrin. Skogskranar har tidigare styrts från en något klumpig hytt en bit upp i luften där operatören har behövt klättra emellan lastbilens och kranens förarhytter. Det är både tidskrävande, obekvämt och utmanande, men med hjälp av Voysys kommunikationsteknik kan föraren röja skog från en och samma plats. Det både effektiviserar arbetet och ökar säkerheten för arbetarna.