Vi välkomnar årets traineer till programmet LEAD Entrepreneurs in Residence, som äntligen är på plats för att börja arbeta och utveckla innovativa idéer. I idéportföljen finns nio teknikidéer som har stor potential på marknaden och som entreprenörerna kommer att arbeta med under sex månader. De kommer utbildas och coachas av LEADs erfarna coacher inom entreprenörskap och verktyg och metoder för hur man skapar bolag som bygger på forskning och utveckling.

Målet med traineeprogrammet är att skapa flera bolag i Norrköping och Linköping som kan utveckla nya produkter och tjänster för att ytterligare profilera vår region inom regionens styrkeområden och inte minst – skapa nya och attraktiva arbetstillfällen.

Vilka är LEADs nya Entrepreneurs in Residence?

Här får du en kort introduktion till kandidaterna i LEADs traineeprogram. Vi lät dem svara på tre frågor och framöver kan du också följa deras vardag hos oss på vårt Instagram konto @leaddotse.

 

Hej Markus Tornberg, berätta lite om din bakgrund.

Tidigare i min karriär har jag arbetat mycket med barn som fotbollstränare vilket fostrat ett intresse för ledarskap. Detta intresse ledde mig även in i försvaret som gruppledare. För tillfället studerar jag till Civilekonom på Linköpings Universitet och tar examen nu till sommaren 2019. För övrigt är jag från Stockholm där jag fortfarande har min familj som bland annat består av mina två systrar. Jag är väldigt intresserad av idrott och har spelat hockey och fotboll nästan hela mitt liv. Det bästa jag vet för att rensa tankarna utöver att träna är att vandra i skog och mark.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

Jag har alltid varit intresserad av projekt där jag kan arbeta emot ett mål. Jag gillar framförallt kunna hitta de små detaljerna för att effektivisera arbetet vilket sammanlagt ofta får stora resultat. Intresset av projektledning ledde mig in på start-ups vilket är den perfekta arbetsmiljön för mig. De utmaningar som finns i startups och att arbeta i team är en arbetsplats som är väldigt lockande. Därför sökte jag till just Entrepreneurs in Residence som den perfekta arbetsplatsen att utveckla mig personligt och professionellt.

Vilka förväntningar har du på projektet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

Mina förväntningar på projektet är att lära mig allt som det innebär att starta upp ett bolag. Jag ser framemot stunderna man lyckas samt de stunder som man möter motgång och lär sig något nytt, vilket slutligen kommer göra mig till en bättre entreprenör. Jag tror detta kan öppna upp många dörrar för mig att antingen start upp ett eget företag eller vara med i andras projekt och bidra med den kunskap jag fått från detta projekt.

 

Hej Victor Borén, berätta om din bakgrund

Jag är inflyttad Östgöte sedan 2011, då jag började mina studier som civilingenjör i maskinteknik.

Nu efter examen har jag arbetat som konsult inom maskinkonstruktion i fordonsindustrin.

På fritiden är jag en aktiv person som tycker om fysiska utmaningar. Har nyligen fått upp ögonen för triathlon och spenderar mycket tid i simbassängen, löpspåret och på vägarna med min racer.
Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?
När jag läste om LEAD och EIR förstod jag vilka fantastiska möjligheter som ges till deltagarna. Man får arbeta med nya tekniska innovationer i en utvecklande miljö omgiven av människor med bred kompetens inom många olika områden. Det är en perfekt situation för att lära mig om och utvecklas inom företagande och entreprenörskap.
Vilka förväntningar har du på projektet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?
Det ska bli spännande att få arbeta med nya idéer och utmana mig själv. Jag ser fram emot att få vara omgiven av personer med stor drivkraft som jag kan lära mig och inspireras av.  På sikt ser jag att detta leder till att jag får arbeta med ett starkt team och driva ett bolag. Jag vill bli en duktig affärsutvecklare och inspirera andra till att våga starta egna företag.

 

 

Hej Maja Lindberg, berätta lite om din bakgrund.

Jag kommer från en liten by i Norrland som heter Burträsk. 2016 flyttade jag till Linköping för att läsa kognitionsvetenskap på Liu. På gymnasiet läste jag natur, men kände att jag ville läsa psykologi och hittade kogvet som jag fastnade för. Först var det främst psykologin som lockade, men under utbildningen fastnade jag för programmering och jobba nu extra som laborationsassistent i två natural language processing (nlp) kurser. Jag började mina universitetsstudier direkt efter gymnasiet. Under gymnasietiden gjorde jag en elitsatsning i Taekwondo och har utöver det sommarjobbat inom barn/ungdomsverksamhet, som processoperatör inom industri(metall/livsmedel), i ett forskningsprojekt på RISE och extrajobbat som vikarie på en ungdomsgård .

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence? 

Jag har alltid varit väldigt driven och tycker om att gå in helhjärtat för det jag gör. Men för att jag ska kunna göra det behöver det vara någonting som jag brinner för, därför började jag för något år sedan fundera på hur det skulle vara att starta eget företag. När jag fick höra om den EIR blev jag därför jätteglad eftersom att det är en chans att få prova på vad det innebär att starta eget företag, och dessutom med stöttning!

Vilka förväntningar har du på projektet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

Jag hoppas att projekten vi kan välja på behandlar viktiga problem i samhället. Personligen är jag väldigt intresserad av teknik inom hälso/medicin-sektorn och hoppas att det finns ett projekt inom det. Men det viktigaste för mig är att affärsidén skapar värde och bidrar till att skapa ett bättre samhälle. Drömscenario för mig skulle vara att vi i gruppen trivs bra ihop, att alla brinner för projektet vi har valt och att vi har finansiella möjligheter att fortsätta driva bolag ihop även efter EIR.

 

Nathalie LEAD Entrepreneur in Residence 2019Hej Nathalie Elsässer, berätta lite om din bakgrund.

Jag är född och uppvuxen i Stockholm och i dagsläget pluggar jag fjärde året på Industriell ekonomi internationell spanska. Mina två stora drömmar i livet är att någon gång få publicera de böcker jag skriver och att få arbeta med nya lösningar och teknik. Innovation som lever i gränslandet mellan kreativitet och teknik är därför där jag känner mig mest hemma och efter ha testat på innovationsprojekt tidigare så har jag fått riktigt blodad tand. Förutom att skriva så spenderar jag min fritid med salsa, flyg och silversmide.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence? 

Jag har velat gå EIR-programmet sedan jag för första gången hörde talas om det andra året på universitet. Möjligheten att få lära sig mer om entreprenörskap från erfarna medarbetare och samtidigt få se och hjälpa företag och projekt i en föränderlig fas kunde inte verka roligare eller mer givande.

Vilka förväntningar har du på projektet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

EIR-programmet tror jag är något som kommer att ge mig en bra grund inför framtiden både med erfarenheter och kontakter och vara ett steg på vägen för att uppnå min dröm