I samarbete med Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa har LEAD beviljat 150 000 kronor i tidigt kapital till LEAD-bolag under 2022. Pengarna bidrar till en snabbare utveckling för bolagen och möjliggör tidiga insatser som är nödvändiga för deras framgång.

– Swedbank är glada och stolta över att vi, tillsammans med Sparbanksstiftelsen Alfa och i samarbete med LEAD, kan stötta unga lovande företag i Östergötland och därigenom bidra till deras utveckling. Swedbank har tillsammans med Sparbanksstiftelsen Alfa hjälpt många företag att ta nästa steg i sin utveckling och vi ser nu fram emot att följa Adlys och Devairs fortsatta framgångar! säger Carl Wahlström, chef för Swedbank i Östergötland.

De två LEAD-bolagen Adly och Devair har under året som gått beviljats 75 000 kr vardera från Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa. Pengarna ska gå till produktutveckling; i Adlys fall handlar det om att utveckla sin plattform och på så sätt accelerera omställningen av affärsmodellen från projekt till mjukvarulösning. I Devairs fall handlar det om att utveckla sin användarportal för att möta användarnas behov. I båda fallen är insatserna av stor vikt för bolagens framgång.

– Vi ser väldigt positivt på samarbetet med Swedbank. De här pengarna kan göra väldigt stor skillnad i utvecklingen av bolagen då de kommer in i ett tidigt skede där det kan vara svårt att få tillgång till andra medel, säger Catharina Sandberg, vd på LEAD.

Devair har utvecklat en mätare som balanserar ventilationssystem digitalt. Mätaren möjliggör bättre inomhusklimat, energibesparing och lägre installationskostnader än dagens produkter. Verktyget bygger på en fysisk produkt som liknar en ventil, men har inbyggda mätfunktioner. Den skruvas in i ventiler i byggnader och övervakar luftflödet. Med hjälp av digitala data samkörs informationen i alla mätare och flödet balanseras automatiskt. När mätarna sedan tas bort är inställningarna synkroniserade med lägsta möjliga systemtryck för att sänka energiåtgången.

– Vi är mycket tacksamma över att få ta del av dessa pengar. De gör stor skillnad för oss som startup. Vi utvecklar en väldigt teknisk produkt, vilket gör att medel som dessa är otroligt viktiga för oss och ökar våra chanser markant att lyckas, säger Jonathan Stenberg, vd och medgrundare av Devair.

Adly utvecklar en reklamteknik för livestreaming. Deras lösning gör det möjligt för varumärken att nå och engagera människor genom icke-påträngande, kreativa och interaktiva annonser. Annonserna är integrerade i spelen och med hjälp av maskininlärning kan de anpassas till spelaren och ge relevant innehåll, vid rätt tidpunkt.

Om Swedbank

Swedbank ger de många människorna och företagen möjlighet att skapa en bättre framtid. Vår vision är ett samhälle som är ekonomiskt sunt och hållbart. Swedbank är den ledande banken med över 7 miljoner privatkunder och 600 000 företagskunder på våra fyra hemmamarknader Estland, Lettland, Litauen och Sverige. Koncernen är också verksam i övriga Norden, USA och Kina. Tillsammans gör vi ditt finansiella liv enklare. Läs mer på: www.swedbank.se