Närheten till Linköpings universitet är viktig för flera LEAD-bolag. Solar Bora är ett av bolagen som har samarbetat med flera studenter de senaste åren, vilket har lett till kompetensutveckling både för företaget och studenterna.

Solar Bora levererar elektricitet på platser där det inte finns något elnät. Under sin bolagsresa har de tagit in hjälp av studenter med flera olika inriktningar, genom bland annat exjobb på både master- och kandidatnivå.

Chansen att få tillgång till kompetens som inte finns internt beskrivs som mycket värdefullt, och något som för en startup med begränsade resurser annars är svårt att få till. Utöver det innebär samarbetet med studenter också möjligheten att på ett effektivt sätt rekrytera viktiga resurser till sitt bolag.

Gabriella Jakobson gör sitt exjobb på Solar Bora.

– Att samarbeta med universitetet ger oss chansen att lära känna duktiga studenter. Med deras hjälp kan vi få nya infallsvinklar på problem och frågeställningar i bolaget. En del av våra tidigare exjobb har också lett till rekryteringar när exjobbet avslutats, säger Linnea Bergman, VD på Solar Bora.

En av de studenter som för just nu arbetar på Solar Bora är Gabriella Jakobson. Hon läser till högskoleingenjör i maskinteknik med inriktningen energiteknik. I sitt exjobb utvecklar hon ett förvaringsutrymme för elektroniken till bolagets solcellsdrivna elsystem.

– Från min tid här kommer jag framförallt ta med mig att teknikerna jag har lärt mig under min utbildning gör nytta, och hur roligt det är att få användning av mina kunskaper. Utöver det även känslan av att mitt arbete kan påverka och hjälpa andra, det sporrar mig otroligt mycket, säger Gabriella Jakobson.

Från exjobb till VD

Solar Bora är ett tydligt exempel på hur resan kan se ut för en entreprenör. Linnea Bergman fick själv chansen att göra sitt exjobb på bolaget år 2017, i slutet av sin utbildning till civilingenjör inom energi, miljö och management. Idag har hon avancerat till rollen som VD för Solar Bora, just nu med fortsatt fokus på produktutveckling och försäljning.

– Vi fortsätter med utvecklingen av våra Next Generation Solar Home Systems, och arbetar vidare med försäljning mot Kenya och Mali. Vi har flera projekt som diskuteras i olika länder, och hoppas kunna dra igång dem under hösten, säger Linnea Bergman.