Det har blivit dags att tacka av LEAD-bolagen Arboair och Celluminova som nu är redo att stå på egna ben och ta nästa kliv på bolagsresan, som LEAD-alumner.

Under årets julfest på LEAD avtackades de två bolagen med den traditionsenliga ”utsparken”. En varsin guldsko graverade med bolagens namn överlämnades av LEADs vd Catharina Sandberg. Guldskon symboliserar det gyllene avtryck de har gjort hos inkubatorn, samtidigt som den vittnar om att de är redo för nästa kliv på startupresan.

Arboair har utvecklat en AI-driven bildanalystjänst som driver omställningen mot ett hållbart precisionsskogsbruk. Med hjälp av drönarbilder och sin avancerade analysmjukvara kan de producera skarpa beslutsdata för skogsägare. Genom sin lösning främjar Arboair lönsam skogsförvaltning och biologisk mångfald för kommande generationer.

Celluminova har utvecklat den patenterade produkten GlioStem. Produkten ger en nästan omedelbar detektion av stamcellsliknande celler i hjärntumörer, genom en fluorescerande molekyl som binder till cancerstamceller. Metoden ger möjligheten att se om det finns stamceller kvar i vävnaden efter ett ingrepp. Med hjälp av metoden kan ingreppen utföras mer precist, och därmed öka sannolikheten för ökad livslängd.

LEAD ser fram emot att följa de båda bolagens resor!