Ligna Energy är ett inspirerande exempel på hur innovativa forskningsresultat från akademin kan blomstra till framgångsrika företag med potential att göra en verklig skillnad i världen. Med sitt starka fokus på hållbarhet är vi stolta över att kalla Ligna Energy LEAD-alumn.

Ligna Energy satte sin fot som medlemmar hos LEAD 2018, men bolaget har funnits sedan 2017 och är baserat på fler års forskning vid Linköpings universitet. Bolaget, med VD Peter Ringstad i spetsen, strävar efter att utveckla energilagringslösningar som är både kostnadseffektivt och miljövänligt.

År 2017 tog ett nyskapande materialkoncept baserat på lignin sina första steg mot kommersialisering i forskargruppen ‘Laboratory of Organic Electronics’ (LOE) vid Linköpings universitet. Med tiden har Ligna Energy övergått från experiment i labbmiljö till praktisk tillverkning i Norrköpings industriområde.

Vårt samhälle digitaliseras allt mer, men försörjningen bakom denna digitala transformation kräver mycket energi. Utan hållbara lösningar för energilagring kan denna revolution sätta betydande press på vår planets begränsade resurser. Ligna Energy erbjuder en grön lösning för energilagring.

"Drivkraften för mig är att göra skillnad och naturligtvis ha det roligt när man gör det."

LEAD och Linköpings universitet har nära samarbete när det gäller att kommersialisera forskningsresultat. Med Peters entreprenörskapsförmåga och att de blev medlemmar tidigt underlättade bolagsresan från labb till marknad. Under Ligna Energy’s tid hos LEAD har de fått hjälp och stöttning med affärsplan, nätverk och marknadsverifiering. Sommaren 2023 var de redo att stå på egna ben och blev då “utsparkade” från LEAD och nu har de kontor och tillverkning i Norrköping.