I torsdags utsågs LEAD-bolaget Ligna Energy till en av de två vinnarna av Startup 4 Climate – Sveriges största innovationstävling. Priset delades ut vid klimattoppmötet COP26 i Glasgow. Ligna Energy utvecklar grön energilagring genom att skapa batterier av restprodukter från skogen.

För att lösa klimatkrisen krävs en omställning till grön energi och ett hållbart energisystem som kan lagra denna. Detta har det Norrköpingsbaserade bolaget Ligna Energy förstått och agerat på. Genom sin innovativa lösning med biobaserade material från svenska skogar banar de vägen för ett hållbart och växande energilagringssystem, till en minimal påverkan för miljön.

I torsdags fick alltså Ligna Energy ta emot priset Startup 4 Climate under FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow. Tävlingen arrangerades för andra året i rad och riktar sig till unga bolag med idéer som kan påskynda energiomställningen och styra utvecklingen mot det globala 1,5-gradersmålet.

”Det känns självklart fantastiskt roligt, inte minst eftersom det var ett bra startfält och en mycket kompetent jury. Både viktigt för oss att få lön för mödan och ett kvitto på att vår ide och produkt uppskattas. Och att synas i media både globalt och nationellt är också en värdefull pusselbit”, säger Peter Ringstad, vd på Ligna Energy.

Bolaget tävlade mot ett trettiotal andra banbrytande energiinnovationer och efter ett flertal urvalsprocesser, presentationer och utfrågningar, samt allmänhetens röster, stod det klart att Ligna Energy tog hem priset som en av Sveriges mest lovande klimatinnovationer. Tillsammans med ett annat bolag får de dela på vinsten på två miljoner kronor för att hjälpa till att katalysera sina idéer och bidra till energiomställningen.

”Vi kommer att fortsätta att fokusera på vår S-power produkt, som är framtagen för exempelvis sensor- och displayapplikationer. Vinstpengarna kommer vi att främst lägga på marknadsföring av denna, och framtagning av demonstratorer”, säger Peter.

Läs mer >>

Om Startup 4 Climate:

Startup 4 Climate är norra Europa största innovationstävling och har instiftats i syfte att accelerera energiomställningen. De bästa idéerna med störst mätbar klimatnytta vinner. Tävlingen är möjlig tack vare ett partnerskap mellan Ellevio och GodEl. I juryn sitter Stefan Krook grundare GodEl och Kivra, Johan Lindehag vd Ellevio, Jane Walerud investerare, Lina Bertling Tjernberg professor i energisystem KTH och Johanna Mossberg chef Energi RISE. Nästa års omgång av Startup 4 Climate annonseras våren 2022.