Isak Nielsen, vinnare av Åforsk Entreprenörsstipendium

Vi har fått en intervju med Isak Nielsen, medgrundare i LEAD-bolaget AgriOpt, som mottog ett ärofyllt Åforsk Entreprenörsstipendium under Sveriges Innovationsriksdag 8 majHär berättar han bland annat om sin personliga resa och vad nästa steg i bolaget är.

Stipendiets betydelse
Att ha fått det prestigefyllda Åforsk Entreprenörsstipendium har stor betydelse för Isak Nielsen, både för honom personligen men även för bolaget. Stipendiet gör det möjligt för Isak att driva vidare AgriOpt på heltid och utveckla bolaget vidare tillsammans med teamet.

Isak Nielsen, VD AgriOpt– Det känns helt fantastiskt att få vara en av årets stipendiater till Åforsk Entreprenörsstipendium! Stipendiet betyder mycket både för mig personligen i min roll som entreprenör men även för AgriOpt som bolag och affärsidé, berättar Isak om känslan av att ha fått stipendiet.

 Han ser stipendiet som en viktig pusselbit i bolaget AgriOpt:s resa från affärsidé till att bli ett lönsamt och snabbt växande bolag med satsningen och förmågan att bli världsledande inom dataanalys för växtodling.

Nästa steg i bolaget
– I dagsläget utvecklar vi en första prototyp av vår molnbaserade digitala assistent som ska användas i en serie av pilotstudier med engagerade lantbrukare för att provtrycka marknaden och få igång en tydligt användar- och kundcentrerad utvecklingsprocess. 

Isak berättar vidare att de via de pilotstudier som görs säkerställer att deras tjänst löser lantbrukarnas problem. Intresset att delta har visat sig så stort att AgriOpttyvärr inte kunnat ta med alla som anmält sig. Men han berättar att det kommer finnas möjlighet för lantbrukare och växtodlingsrådgivare som vill vara med i senare studier att anmäla sig via deras hemsida.

 – Nästa steg efter pilotstudierna är att baka in alla värdefulla erfarenheter, återkoppling och information vi fått från våra pilotkunder för att utveckla en första version av vår digitala assistent som kan släppas på den svenska marknaden till 2020.  

Utveckling och personlig resa
Isak Nielsen som har ett stort intresse för lantbruk har gjort en lång personlig resa för att komma till den punkt där han är i dag som VD på AgriOpt.

– Jag växte upp på landet och min stora dröm när jag var yngre var att bli lantbrukare. Av olika anledningar har jag tagit en annan yrkesbana vilket gjort att jag istället spenderat 10 år på Linköpings universitet i väldigt tekniktunga miljöer, först som student på Civilingenjörsprogrammet i Teknisk Fysik och Elektroteknik och sedan som doktorand i Reglerteknik.

 Att ha tillbringat många år i en tekniktung miljö har varit väldigt utvecklande för Isak som berättar att han konstant blivit utmanad med tekniska problem vilket gjort honom duktig på bland annat problemlösningsmetodik.Hans personliga utveckling har också gjort en stor resa sedan starten av AgriOpt då han har fått lägga mycket tid och energi på bland annat affärsutveckling, sälj, ledarskap, teambyggande, bolagsbyggande och nätverkande i olika sammanhang.

 – Som en i grunden ganska introvert person innebär detta att jag under min tid som entreprenör verkligen fått kliva ut ur min trygga zon och att jag därför haft en riktigt givande personlig utveckling! berättar han.

Den största utmaningenÅforsk Entreprenörsstipendium 2019 Isak Nielsen
– Det finns flera stora utmaningar för ett företag i den fas vi är, men det jag sett som den största utmaningen har varit hur man bygger ett bra team. För att lyckas bygga ett framgångsrikt bolag så måste man lyckas bygga ett starkt och kompetent kärnteam.

 Tillsammans med sin sambo Linnea Ernebro startade han igång AgriOpt i början av förra året. De upptäckte ganska snart att uppgifterna växte dem ur händerna, därför började de redan tidigt att ta in nya kompetenser i bolaget.

– Vi har haft tur och lyckats involvera flera riktigt duktiga personer i bolaget i olika omgångar, och idag har vi ett team som vi är otroligt stolta över. Tillsammans täcker vi in kompetenser som sträcker sig från affärsutveckling och marknadsföring, via UX-design och visualisering till mjukvaruutveckling och artificiell intelligens, förklarar Isak.

LEAD:s roll i resan
Att driva på ett bolag som en oerfaren entreprenör är ett tufft jobb. Processen i att förverkliga sin dröm om ett företag kom att underlättats när han i början av 2018 anslöt sig till LEAD för stöttning i olika former.

– Genom att vara med i LEAD har vi fått träffa andra bolag i samma sits som vi, fått professionell coachning som underlättat bolagsbyggandet, utökat vårt nätverk i flera riktningar, fått utbildningar och nya kunskaper inom viktiga områden och sist, men inte minst, fått tillgång till en kontorsplats med allt det praktiska på plats. Varken AgriOpt som bolag eller jag som entreprenör hade varit där vi är idag utan allt stöd och hjälp vi fått från LEAD och alla dess fantastiska medarbetare och bolag! säger Isak Nielsen.