Äntligen var det dags för tredje upplagan av LEAD Academy, ett community-dygn fyllt av livligt nätverkande. På plats samlades nyckelpersoner från LEADs medlemsbolag och alumnibolag, alla ivriga att utforska nya möjligheter. Det var tid för diskussioner och en plats där människor möttes för att utbyta tankar och idéer. Kanske var det till och med så att det upptäcktes synergier som kan leda till framtida samarbeten.  

När deltagarna anlände till lobbyn för LEAD Academy möttes man av en härlig energi och en atmosfär fylld av nyfikenhet. Ett fullspäckat schema väntades det kommande dygnet och det fanns ingen tid att spilla. Våra moderatorer Catharina Sandberg och Martina Hegestig kickade igång konferensen med ett varmt välkomnande och lämnade över mikrofonen till vår första talare Lars Bengtsson, som har jobbat med startups i 25 år som VD, styrelseledamot och investerare. Frågan han ställde gruppen var: Vad vet du om dina tänkta kunder? Och sen var konferensen igång.

På LEAD Academy fanns flera återkommande deltagare, varav en var Shirin Ilkhanizadeh, VD och medgrundare av Celluminova, som deltagit vid de två tidigare tillfällena. Hon ser en fin utveckling på LEAD Academy och tycker det är fantastiskt att få komma tillbaka för att träffa alla. Hon är tacksam att även alumnerna får vara en del av konferensen.

”När man kommer hit för tredje gången så blir det att man ser tillbaka på när man själv var i början av sin resa och utvecklingen sedan dess. Dessutom har man chansen att dela med sig av sin resa och erfarenhet till andra här. Även om vi är i många olika branscher så finns det jättemycket man kan lära sig av varandra och det tycker jag är väldigt roligt” säger Shirin.

Shirin betonar sin uppskattning till möjligheten att få dela kunskap med andra är bra för att man inte ska behöva uppfinna hjulet igen utan att man kan få perspektiv av samma problem från andra i samma fas.

Första dagen på LEAD Academy bestod av förväntan och entusiasm. Det var ett härligt sorl i luften så fort deltagarna fick chansen. Mellan föreläsningar och workshops flödade kaffe och småprat, med fikat som försvann i en blinkning när alla strävade efter att nätverka med så många som möjligt.

Erik Kayser avslutade programmet genom att väcka deltagarnas tankeverksamhet. Han ledde dem genom en övning som inte bara handlade om att utveckla sig själv som entreprenör, utan också om att engagera sig i en process av att tänka, fysiskt skriva och läsa tillbaka till sin hjärna igen för att fördjupa insikterna.  

Under kvällen var det en gemensam middag där skratten ekade i restaurangen under många timmar, deltagarna kände sig sammanlänkade i en känsla av gemenskap och glädje.  

Catharina, VD på LEAD, var överväldigad efter första dagen tillsammans ”Jag får jättemycket energi och det är verkligen ett av de bästa dygnen på mitt jobbår när vi är här. Det blir extra speciellt också eftersom det bara sker vartannat år, vilket gör att man får längta efter LEAD Academy.”

“Förutom att jag blir påfylld med massor av ny energi. Så får jag också med mig den härliga känslan av att det är en väldigt givmild community. Jag upplever att folk delar både sådant som varit svårt men också att man får dela segrar” säger Chatarina.

På tisdagsmorgonen var det ett lika engagerande deltagande när programmet inleddes med ett panelsamtal kring startup-bolagens möjligheter med Dual Use. Vi gästades även av Erik Modig som fick kreativiteten att flöda i konferenssalen när han direkt kastade in deltagarna i ett fiktivt stridsflygplan och uppmanade dem att fundera över hur de skulle agera när de mötte olika utmaningar. Diskussionerna tog fart direkt.

Den programpunkt som visade på störst erfarenhetsbyte och där deltagarna verkligen fick bolla utmaningar samt dela med sig av både bra och dåliga erfarenheter var Knowledge Sharing. Här samlade vi mindre grupper som fick diskutera ett ämne som var utmanande eller som deltagarna önskade att lära sig mer om, en diskussion som leddes av en alumn eller annan person i LEAD-nätverket. Det var något som deltagarna uppskattade mycket och som gav chansen till att verkligen få svar på sina frågor.

En av höjdpunkterna under hela eventet var när David JP Philips tog sig an scenen. Hela rummet verkade omedelbart luta sig framåt i sina stolar för att intensivt lyssna på när David pratade om storytelling och konsten att leverera en fängslande presentation av ens idé. Han ville få deltagarna att bli personen som vet precis vad man gör i varje ögonblick: man vet att genom att ta ett steg framåt så ökas fokus, man vet att genom att sänka tempot på det som sägs skapar ett lugn. Man vet också att man fångar uppmärksamhet när man viskar och vet helt säkert att varenda gång man pausar, så kan man få ett rum att tystna.

Det var stora leenden på deltagarna vid dagens slut och en sak kan vi konstatera och det är att mycket positivt händer när man samlar runt 100 entreprenörer under samma tak i ett dygn.