Teamet bakom Epishine

LEAD-alumnen Epishine, och deras organiska solceller som både kan använda ljus från inomhus belysning och solen för att omvandla den till elektricitet, tar nu in ytterligare en investering på 30 miljoner kronor i riskkapital för att accelerera produktutveckling och försäljning.

Solcellen är tunn, flexibel, välanpassad och kan ersätta batterier i trådlösa produkter som behöver fungera utan fast elinstallation till exempel sensorer, elektroniska etiketter och lås. De är tillverkade i återvinningsbar plast, i stället för metall. Det innebär att solcellerna går att trycka likt tidningar och att Epishine kan hålla nere priserna på sin produkt. Deras lösning är utvecklad genom 25 års forskning bland annat på Linköpings Universitet och LEAD arbetade med Epishine från att de grundades 2016 fram till de blev en alumn 2019.

Investeringen ska främst användas till att industrialisera Epishines produktion med kapacitet att producera miljontals små ljuscellsmoduler per år, öka försäljningen och växa personalstyrkan. Hittills har Epishine utfört kundtester, men förhoppningarna är att omvandla kundtesterna till större kontrakt och ordrar under 2020.

Epishines organiska solcell– Vi är väldigt glada att vi får stort förtroende från såväl nya som befintliga investerare, och ser med tillförsikt fram emot att lansera Epishines produkt på marknaden under 2020, säger Mattias Josephson, VD och medgrundare på Epishine. Vi ser en väldigt stark match med volymprodukter som tar fart just nu relaterat till att allt digitaliseras, i form av uppkopplade små sensorer och displayer.

Beijer Ventures och Vigo Carlund är två av de nya investerarna som tillsammans med de existerande ägarna Almi Invest Greentech och Potential Invest tar majoriteten av rundan. Beijer Ventures är en av de nya investerarna som ser framtidspotentialen i effektiv utvinning av ljusenergi.

– Vi tror långsiktigt på möjligheterna att effektivt utvinna ljusenergi ur organiska solceller och Epishine har gjort betydande framsteg under den senaste tiden genom att fortsätta fokusera på styrkan i deras teknologi, säger Håkan Gustavson, VD på Beijer Ventures.

– Ett antal internationella kunder, både mellanstora och riktigt stora, utvärderar vår teknik just nu och vi är väldigt nöjda med att framgångsrikt levererat de första produktionsmodulerna till våra kunder under hösten 2019, säger Mattias.

Under 2020 kommer de första produkterna att finnas ute på marknaden. Målet är att erbjuda världens mest skalbara, resurseffektiva och prisvärda solcell. Epishine har 18 medarbetare med huvudkontor i Linköping och ägs i huvudsak av ett grundarteam samt namnkunniga institutionella investerare och family offices.

Läs mer i DiDigital eller Breakit >>