LEAD-företaget Edeva AB har i hård konkurrens tilldelats bidrag från Vinnovas utlysning “Unga innovativa företag” för sitt trafiksäkerhetssystem Actibump. Actibump är ett dynamiskt farthinder som endast påverkar de fordon som kör för fort. Systemet har haft stor framgång på den plats i Linköping där den finns installerad. Andelen fordon som överskrider hastighetsgränsen har sjunkit från 70 procent till 20 procent. Detta har lett till avsevärt ökad säkerhet för oskyddade trafikanter.
 

Actibump Av 140 sökande företag är Edeva AB är ett av nio företag som har fått sin ansökan beviljad. Enligt VINNOVA är målsättningen att få fler unga innovativa företag att ta steget till att bli tillväxtföretag. Viktig är att produkten, tjänsten eller processen som företaget utvecklar är nyskapande eller väsentligt bättre jämfört med det nyaste som används inom denna typ av industri eller bransch.

– Vi har under tre år verifierat att Actibump ger den önskade trafiksäkerheten och att tekniken fungerar under tuffa förhållanden. Det känns skönt att få förutsättningar att ta en väl fungerande produkt till nästa nivå, säger David Eskilsson VD på Edeva.

Läs hela pressreleasen här

Läs mer om Edeva här