LEAD-bolaget ArgusEye har listats på den prestigefyllda 33-listan, som årligen sammanställs av Ny Teknik. Bolagen på 33-listan är från många olika teknikbranscher men har en viktig sak gemensamt: de har en stark egen teknisk innovation med potential att förändra sina branscher och nå internationell framgång.

“Vi är mycket stolta över att ArgusEye är erkänt som ett av de mest innovativa och lovande företagen i Sverige”, säger Erik Martinsson, VD på ArgusEye. “Detta är ett bevis på hur viktigt vårt arbete är att bidra med nya och disruptiva sensorteknologier som kan revolutionera hur vi producerar biomediciner genom att skapa förutsättningar för en snabbare och mer automatiserad utveckling och produktion som gör biomediciner tillgängliga för en större del av befolkningen.”

I dag är många av de nya och viktigaste läkemedlen tillverkade av biologiska substanser, tillexempel flera vaccintyper och cancerläkemedel. Tillverkningen är komplex och det ställs höga kvalitetskrav. Många tester måste genomföras i alla processteg, vilket kräver manuella insatser som blir tidskrävande och kostsamma. Med Argus Eye sensorsystem blir den processen mer effektiv med hjälp av integrerade sensorer kan viktiga process- och kvalitetsparametrar mätas och övervakas i realtid. Tekniken är sprungen ur 15 års forskning vid Linköpings universitet och kombinerar en teknik kallad nanoplasmonik med fiberoptik.

Bolaget siktar på att ha en första produkt på marknaden i början av 2023, men har redan fått förbeställningar från flera stora läkemedelstillverkare.

Sedan 2008 har Ny Teknik listat de 33 bästa unga techbolagen i Sverige. Varje år granskar de flera hundra nominerade och väljer ut 33 bolag som bygger på en innovativ produkt eller tjänst med stor internationell potential. Listan omfattar 33 företag från flera olika branscher, såsom allt från läkemedel till elflyg och ståltillverkning Alla vinnare samlas vid en prisceremoni i Stockholm den 10 november.

Läs mer om bolagen på listan på nyteknik.se