LEAD-bolaget Renasens, med säte i Norrköping, har stängt sin första investeringsrunda där Norrsken Launcher går in som extern investerare. – Det här är en avgörande katalysator för att förverkliga vår vision om en mer hållbar textilindustri, säger vd och grundare Jade Abir Bouledjouidja.
 
Med en tydlig ambition att förändra textilindustrins klimatavtryck har Renasens utvecklat en teknologi för att ta bort färgämnen och tillsatser från textilavfall. Metoden separerar olika slags fibrer, utan att försämra deras egenskaper, så de kan användas för att producera nya textilier. Även färgämnen och andra tillsatser tas bort i processen, vilket bland annat minskar frigörandet av mikroplaster.
 
Nu har Norrsken Launcher, som endast investerar i 1-3 bolag per år, gått in som investerare i bolaget med ambitionen att skala upp både teknik och affär.
 
– Det här visar på vilken potential det finns hos våra deeptech-bolag här i Östergötland. Vi är otroligt stolta och glada över Renasens framgång, säger Magnus Krogh, affärscoach på LEAD.
 
Jade Abir Bouledjouidja menar att LEAD haft en betydande roll i arbetet med att få in sin första externa investering.
 
– Inkubatorn har påskyndat våra framsteg genom värdefulla nätverksmöjligheter, resurser och guidning. Jag ser verkligen fram emot vår resa framöver!