Under onsdagen den 11 september besökte fyra nationella investerare företagsinkubatorn LEAD för att lära känna 16 av regionens startup-bolag. – Vi tittar mycket på vad som händer här. Linköping sticker ut vad det gäller kvalitén på bolag, säger Jenny Engerfelt, partner på Voima Ventures  

Intresset var stort bland LEAD-bolagen när investerare Almi Invest, Navigare Ventures, Butterfly Ventures och Voima Ventures besökte Linköping. Onsdagen bjöd på enskilda träffar med en eller flera investerare som sammanlagt ledde till 40 möten. Ett viktigt tillfälle för bolagen, menar Jennie Ekbeck, affärscoach på LEAD.  

– De lokala investerarna kan inte alltid möta kapitalbehovet hos de mer avancerade bolagen. Därför var det viktigt för oss att skapa en arena där våra deeptech-bolag fick chans att träffa relevanta, nationella investerare, säger hon.  

Jenny Engerfelt, investeringschef på Voima Ventures, som enbart satsar på forskningsbaserade startups, menar att Linköping länge haft hög kvalitet på sina bolag. Även att intresset för regionen nu är extra stort i samband med att LEAD valts ut som Sveriges del i NATO:s acceleratorprogram Diana.   

– Vi ser flera intressanta defencetech-bolag i regionen och här finns sedan tidigare en hög höjd på ingenjörer och innovation. Hela regionen är en oslipad diamant och vi kommer definitivt tillbaks, säger hon.   

Theresia Arbring Sjöström från Iontronics säger att det var värdefullt att lära känna investerarna och förstå hur de jobbar.  

– Vi har lärt oss att de har tydliga ramar och att det handlar om att hitta rätt match vid rätt tidpunkt. Vi är tacksamma över möjligheten att få lära känna varandra lite, det kommer hjälpa oss den dag vi ska pitcha.   

Deltagare Erik Krahnovskyy från startup-bolaget Grafren håller med: 

– Vi har inte träffat investerare tidigare så det var skönt att göra det i en trygg miljö på hemmaplan här hos LEAD, där vi fått mycket stöd både inför och under dagen. Det blev flera relevanta möten.