Under helgerna 7-10 mars samt 14-17 mars pågick Båtmässan Allt för Sjön på Stockholmsmässan i Älvsjö. LEAD-bolaget E-Watercraft var på plats där de visade upp sin eldrivna vattenskoter för första gången. I samband med mässan delades även Allt För Sjön Awards ut. Utmärkelsen Årets Innovation tilldelas E-Watercrafts banbrytande eldrivna vattenskoter, som gjorde succé under mässans premiärvisning.

E-Watercrafts ECO-Jet visar att det är möjligt att tillverka en eldriven vattenskoter som bara väger 40 kilo (+ 25 kg batteri), är lätt att hantera, billig att köra och driftsäker. En ultralätt vattenskoter som förbrukar tre procent energi jämfört med dagens bensindrivna.

 

På plats i montern var bland annat Magnus Sundstedt som är medgrundare och vd på E-Watercraft. ”Det är alltid nervöst att visa produkten för första gången, för man vet inte hur det ska mottas,” säger Magnus. Men Magnus hade inte behövt vara nervös, för intresset var väldigt stort och många besökare som de pratade med tyckte att detta var det bästa som visades upp på mässan i år. ”Det blir en stor bekräftelse att det inte bara är vi dom tänker att man bör hitta hållbara alternativ på sjön,” säger Magnus.

Utöver ett stort intresse lades även ett tiotal beställningar på skotern, något som Magnus menar är ett erkännande på att E-Watercrafts satsning ligger helt rätt. Men beställarna kommer få vänta till nästa säsong för att få sina skotrar. Tillverkningen kommer nämligen ske under sommaren. ”Hade vi haft produkten färdig för leverans hade vi fått ännu fler beställningar,” säger Magnus. 

40
kilo
55
km/h

Enligt Magnus ligger det marina efter i elektrifieringen av fordon. Men det är en trend som E-Watercraft är här för att förändra. ”Det var kul och lärorikt att se trenderna inom båtlivet på mässan. Det fanns en hel del koncept kring elektrifiering men än så länge ligger båtvärlden lite efter exempelvis bilindustrin”.

E-Watercraft blev medlemmar på LEAD i slutet av 2022. Då var visionen: ”Vår idé är att utveckla, tillverka och sälja en mycket säkrare och mer hållbar elektrisk ultralätt vattenskoter för att lösa dagens problem med bensintörstande, högljudda, tunga farkoster”. Och visst har de lyckats med det.