Nu välkomnar LEAD deltagarna i Entrepreneurs in Residence – traineeprogrammet inom entreprenörskap – som ger en unik möjlighet för en noga utvald grupp framtida entreprenörer att lägga grunden för nya bolag. Med start i september kommer våra traineer arbeta med att affärsutveckla en idéportfölj med elva tekniska lösningar. Detta kommer de göra med stöd av LEADs erfarna affärscoacher, som under sex månader utbildar och coachar med fokus på att förmedla verktyg och ”ways of working” för framgångsrikt bolagsbyggande.

Programmets mål är att i Linköping och Norrköping skapa fler bolag, som annars aldrig hade sett dagens ljus då de saknar någon som arbetar aktivt med att ta lösningen ut på marknaden. Genom LEADs program kan lösningen komma till nytta och bidra till en utveckling av produkter och tjänster, och på så sätt framhäva vår region inom dess styrkeområden. På längre sikt bidrar Entrepreneurs in Residence därmed till att skapa en mer hållbar värld.

Utöver det leder programmet till nya och attraktiva arbetstillfällen i framtiden, och fler entreprenöriella krafter i regionen.

Vilka är då LEADs nya Entrepreneurs in Residence?

Årets traineer kommer från skilda bakgrunder, både i Sverige och utomlands. Under våren har de genomgått en urvalsprocess, som bygger både på erfarenheter men också hur de tar sig an utmaningar i grupp och enskilt. För LEAD är det viktigt med teamdynamiken då entreprenörerna ska arbeta tätt tillsammans och måste stärka varanadra som grupp, samtidigt som det egna drivet och potentialen att kunna utvecklas och gå in som ledare för ett startup-bolag efter programmet givetvis måste finnas. Här kommer en presentation av våra fem utvalda deltagare som har skinit starkast under urvalsprocessen, Eva, Josefin, Julia, Liam och Peter!

Eva Vollmer Entrepreneur in Residence 2020

Hej Eva Vollmer, berätta lite om din bakgrund!
Från början är jag från Tyskland, men flyttade 2012 till Linköping ”för att bli svensk”. Har bott här sen dess, med undantag av en utbytestermin i USA.

Jag har läst en kandidat i hållbar turismutveckling och har designat min egen master inom socialwork, med fokus på hållbarhet och entreprenörskap. Just nu skriver jag mitt masterarbete om samhällentreprenörskap bland arbetsintegrerande sociala företag, vilket är otroligt inspirerande och väldigt spännande. Ändå måste jag medge att studierna var mer av en bisyssla, för att ”vid sidan av” kunna starta upp och driva olika projekt. Exempelvis har jag i år startat LiU Student Secondhand som överbygger glappet mellan terminstiderna, då många möbler slängs innan nya studenter anländer.

Utöver det gillar jag växter, matlagning och körde fram till nyligen – before Corona om man vill säga så – brasiliansk jiu-jitsu.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?
2017 kom jag i kontakt med LiU Innovations program Impact Factory, och det var då jag märkte hur mycket jag drivs av att lösa problem, tänka utanför ramarna och skapa något som inte tidigare fanns. Förra året när jag intervjuades för Sommarmatchen på LEAD blev jag tipsad om traineeprogrammet, och kom i kontakt med de som gick programmet då – det kändes som en ’match made in heaven’!

Vilka förväntningar har du på programmet, och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?
Jag förväntar mig lära mig mer om att vara entreprenör, och ser nog mest fram emot att få syssla med det på heltid samt att ta del av den inspirerande miljön på LEAD. Jag hoppas kunna utvecklas mycket både personligt och professionellt, och att det leder till att jag i framtiden har vad som behövs för att kunna starta upp bolag som skapar lösningar på våra samhällsproblem!

Josefin Ribers Entrepreneur in Residence 2020

Hej Josefin Ribers, berätta lite om din bakgrund!
Ursprungligen kommer jag från de östgötska skogarna, men flyttade till Linköping när jag började på gymnasiet. Därefter började jag studera ekonomi på LiU, parallellt med arbete inom säkerhetsbranschen. De senaste åren har jag arbetat på bank inom olika roller, men har alltid drömt om att bli entreprenör.

Mitt stora intresse är hästar och stor del av min fritid tillbringar jag i stallet hos min häst. Att vara ute med honom i naturen är mitt sätt att ladda batterierna.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?
Jag hade börjat planera för att starta eget, men kände att jag behövde mer kunskap och träffa personer med samma intresse. Sedan upptäckte jag EiR-programmet, vilket var precis det jag efterfrågade. Programmet kändes väldigt givande och utmanande, med drivna kollegor och spännande affärsidéer. Den inspirerande atmosfären och all kunskap att ta del av känns som en väldigt bra utgångspunkt för att bli entreprenör.

Vilka förväntningar har du på projektet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?
Mina förväntningar är att utvecklas mycket på personligt plan genom all kunskap som finns på LEAD. På sikt vill jag vara delaktig i att driva startups som kan göra skillnad.

Julia Gustafsson Entrepreneus in Residence 2020

Hej Julia Gustafsson, berätta lite om din bakgrund!
Jag är uppvuxen i Gryts skärgård, men bor numera i Söderköping. Sen ett år tillbaka är jag egenföretagare inom ekonomiadministration (löpande bokföring, löner mm), men kompletterar upp min tid som anställd på Migrationsverket där jag handlägger arbetstillstånd.

Efter gymnasiet valde jag arbetslivet istället för högskola/universitet, och har en professionell bakgrund från både statlig myndighet och diverse privata aktörer. Primärt inom olika administrativa grenar. Utöver min egna firma har jag varit delaktig i några andra företagsuppstarter, och hoppas kunskapen kan komma väl till pass.  

Utanför jobbet varierar mina intressen lite efter säsong, men just nu tycker jag om vara mycket i skogen med hunden. Yoga, meditation och ämnen kopplat till personlig utveckling är andra intressen. 

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?
Jag vill lära mig mer och utvecklas som entreprenör, framförallt i större skala än det jag gjort tidigare. Programmet ser jag som en otrolig möjlighet att få rätt stöd, kompetens, nätverk och utrymme att utvecklas såväl personligt som affärsmässigt.

Vilka förväntningar har du på programmet, och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?
Jag hoppas såklart på att få med mig kunskap jag kan bära med mig hela livet, verktyg för att utvecklas som ledare och företagare. Oavsett om det blir i projekten vi arbetar i under hösten eller om det blir något annat i framtiden.

Liam Hardey Entrepreneus in Residence 2020

Hej Liam Hardey, berätta lite om din bakgrund!
Jag kommer ursprungligen från England. Till Sverige flyttade jag för cirka fem år sen för att spela fotboll i Östersund, men 2017 fick jag en skada i mitt knä. Under tiden i norra Sverige träffade jag min sambo, och i slutet av 2017 flyttade vi till Linköping tillsammans.

Just nu studerar jag mitt andra år mot en kandidatexamen inom Business Management, med specialisering inom marknadsföring. Antingen ska jag pausa min utbildning till januari 2021, eller studera ett par kurser under traineeprogrammets tid. Eventuellt kommer jag fortsätta studera till en master inom Internationell marknadsföring.

På min fritid spelar jag fotboll i Linköping City, läser böcker, pluggar svenska och umgås med min sambo. Vi tycker om att resa, och hösten 2019 fick vi möjligheten att resa till Singapore och tillbringa en termin där.  

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?
Jag fick höra talas om LEAD i februari 2020 när jag träffade några av er på Career Fair 2020 i Linköping, och blev direkt intresserad av Traineeprogrammet. Senare den kvällen sökte jag till Entrepreneurs in Residence, eftersom jag aldrig hade hört talas om ett liknande traineeprogram tidigare och tyckte att det lät mycket intressant.

LEAD erbjuder en plats där man kan utveckla sin entreprenörskunskap, och få möjlighet att bedriva sitt eget arbete i en trevlig arbetsmiljö. Jag valde att ansöka till LEAD för att jag tror att programmet kommer lära mig väldigt mycket om hur det är att bli en entreprenör, och samtidigt få en praktisk erfarenhet som inte finns någon annanstans. 

Vilka förväntningar har du på programmet, och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?
Min största förväntning är att jag ska lära mig mycket om entreprenörskap och affärsutveckling, och samtidigt utveckla många andra kunskaper kring affärsrelationer. Jag hoppas kunna bygga upp ett nätverk med många kontakter att med mig i min fortsatta arbetskarriär.

Traineeprogrammet tror jag kan leda till flera saker, men tillsammans med gruppen hoppas jag kunna utveckla en idé som vi brinner för och kan starta ett bolag utifrån.

Peter Bakai Entrepreneurs in Residence 2020

Hej Peter Bakai, berätta lite om din bakgrund!
Jag är född och uppvuxen i Östergötland och har en blandad bakgrund. Jag arbetade några år innan jag utbildade mig till Byggnadsingenjör. Bland mina intressen finns konst och inredning, framgångsrika företag och entreprenörskap. Min lediga tid spenderar jag helst på resande fot eller på träning.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?
Av en ren slump från början, genom en annons på sociala medier. Det verkade intressant och när jag läste beskrivningen passade de personliga egenskaperna in på mig. Jag ser det som ett tillfälle att använda mina studiekunskaper och tidigare erfarenheter i verkliga projekt, och att utvecklas som ledare och person.

Vilka förväntningar har du på projektet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?
Jag hoppas att vi som grupp kommer åstadkomma bra resultat genom att bilda flera nya bolag, och att jag lär mig mycket om entreprenörskap och mig själv. Sen hoppas jag att projektet bidrar till ett bredare kontaktnät, för att i någon form kunna arbeta med entreprenörskap i framtiden.

Läs mer om Entrepreneurs in Residence >>