Glädjefyllt, men också lite vemodigt. Med blandade känslor var det i måndags dags att sparka ut 2021 års Entrepreneurs in Residence. Under sex månader har de arbetat hårt med att identifiera potentiella marknader, testa hypoteser och verifiera affärsidéer för att utveckla och vässa sin inre ledare och entreprenör.

Under ett halvår har Emma Brogie, Karl Bilberg, Sofia Carlstedt och Sebastian Carlshamre arbetat som traineer i LEADs entreprenörskapsprogram Entrepreneurs in Residence. Tillsammans har de tagit sig an nya idéer och teknologier från forskning med målet att utvärdera affärspotentialen. Under programmet har de fått ägna sig åt såväl teoretiskt som praktiskt arbete, samtidigt som de fått stöttning och coachning av LEADs skickliga affärscoacher.

– Bland det roligaste under programmet har varit att se hur casen utvecklas och att få delta i LEADs olika workshops. Sen är det otroligt hur många häftiga människor man kommer i kontakt med och hur många som är villiga att dela sin kunskap, säger Karl Bilberg.

Emma Brogie berättar om en av programmets största utmaningar;

– Det gäller att se till att själva arbetsprocessen alltid går framåt. Vi har jobbat under väldigt fria ramar utan deadlines och då gäller det att skapa progress och söka nytt driv själva, säger hon.

Vid programstart arbetar entreprenörerna med tio idéer, vilket sedan, efter grundlig och noggrann verifiering och utvärdering halveras. Idéerna, som kommer från forskning och näringsliv, är alla tagna ur en idéportfölj med ett brett innehåll, och detta år låg fokus på allt från batteri- och medicinteknik till tryckt elektronik. 

– Jag har utvecklats något enormt av Entrepreneurs in Residence. Man får väldigt mycket personlig coachning, och i den ingår samtal om hur jag kan spela på mina styrkor för att bli en så bra entreprenör som möjligt. Jag är nu efter programmet mycket tryggare i mig själv, hur jag fungerar i min omgivning och vad jag ska fokusera på i min fortsatta resa, säger Sebastian Carlshamre.

Nu har de fyra traineerna sparkats ut från programmet med guldsko, diplom och blommor. Guldskon symboliserar att de nu är redo att ta nästa steg på sin entreprenörsresa och vi önskar dem all lycka till med framtida utmaningar!