Snön har sakta smält bort och vi har samlat våra drivna entreprenörer under ett och samma tak. LEAD Academy går av stapeln. Ett communitydygn där vi delar erfarenheter och utmaningar och lär av varandra. Nu är sommaren här och vi har hunnit landa och reflektera. Tillsammans blickar vi tillbaka.  

Det är slutet på mars och en isande kyla biter sig kvar i kinderna. Vi kliver in i entrén på Vildmarkshotellet och möts av leenden. Alla deltagare är lika glada som oss att vara här. Äntligen. En härlig revansch efter vad som länge präglats av hemmakontor, digitala möten och mjukisbyxor.  

Vi rör oss längre in i lokalen. Minglandet är i full gång. I klungor står nyfikna entreprenörer och pratar med varandra. Kanske delar de med sig av sina förväntningar inför dygnet eller så berättar de vad just deras företag skapar för spännande innovation. Gemensamt för alla är att kontaktnätet breddas och leendena blir större. Precis vad LEAD Academy handlar om – att dela med sig av sina erfarenheter, misstag och utmaningar och lyssna och lära av andras. 

Sann entreprenörsanda

Solen skiner och Östersjön glittrar utanför fönstret när vi rör oss ner mot lokalen där presentationer och paneldebatter ska äga rum. Deltagarna är mätta och pratsugna efter lunchen. Sorlet lägger sig när LEADs Community Manager Emma Krantz tar plats på scen. Hon hälsar alla välkomna och kort därefter sprider sig kunskap, skratt och spännande diskussioner likt en löpeld. Och många är nyfikna. Särskilt när dagens första talare, Emil Eifrem, intar scenen. Grundaren av Neo4J och LEADs första unicorn, berättar med en smittsam energi om resan som tog honom från Linkeboda till Silicon Valley. Ögonen i lokalen tindrar. Det är fler som vill göra samma resa som honom. 

Schemat är fullspäckat. Vi går raskt vidare. Första dagen, som handlar om att resa kapital, fortsätter med paneldebatt, diskussioner och workshops på ämnet. Vi lämnar den stora lokalen och lyssnar in i ett av de mindre forumen. Gänget pratar om dagens samhällsutmaningar och hur de tillsammans, genom olika innovationer, kan vara med och bidra till lösningar på dem. Rummet genomsyras av en sann entreprenörsanda. Det gillar vi. 

Erfarenhetsbyte och utmaningar

Dagen lider mot sitt slut. Robert Karjel, stridspilot och överstelöjtnant, tar emot stående applåder. Han har fängslat oss alla med sin berättelse om hur han tillsammans med sitt team, togs sig an pirater utanför Somalias kust. Som ledare såg han vikten av att väcka individens inre drivkraft och viljan att tillsammans med gruppen, uppnå något stort. En fantastisk egenskap som vi hoppas kunna se hos fler framtida ledare. 

Middagen närmar sig och det är äntligen dags att sprida mer kunskap och erfarenheter. Kanske till och med byta visitkort. Eller är det bara LinkedIn som gäller nu? I vimlet hittar vi Shirin Ilkhanizadeh, vd på medtech-bolaget Celluminova. Hon är nöjd efter dagen och berättar att det bästa med LEAD Academy är att träffa likasinnade personer i tidigare eller senare faser än sig själv, som delar med sig av sina erfarenheter, och som hon kan dela med sig av sina till. För oavsett bransch ställs entreprenörer inför liknande utmaningar där andras erfarenheter kan skapa snabbare och bättre resultat.  

Med en härlig känsla och ny energi avslutar vi kvällen. 

Den inre resan

Väckarklockan ringer tidigt nästa morgon och i takt med att solen stiger, uppenbarar sig allt fler vid frukostbuffén. De är redo för ytterligare en spännande dag, full av nya lärdomar och reflektioner från gårdagen. Vi går längs den långa korridoren och tar trappan två våningar ner. På vägen passerar vi stora fönster där havet, likt en tavla, breder ut sig. Idag ska vi rikta fokus inåt, mot människan. Det är viktigt. För bakom varje framgångsrikt bolag finns minst en entreprenör som verkligen tror och vågar kämpa för sin idé. Det vill vi hylla.  

Under paneldebatten får vi lyssna på drivna entreprenörer som berättar om sin inre resa och vad som driver dem. Vi frågar hur de håller modet uppe i med- och motgångar och hur de får livet att gå ihop. Att vara entreprenör ställer stora krav och det kan vara påfrestande. För oss är det viktigt att visa att även människor måste vara hållbara. 

Mötet som skapar magi

På LEAD Academy möter LEADs befintliga medlemmar och alumner varandra. Ett spännande möte där allt tycks vara möjligt. Kontakter knyts, nya idéer uppstår och människor utvecklas. Det handlar om att dela med sig, att inte vara rädd för att berätta hur den entreprenöriella resan sett ut. För den är sällan rak. Men vi lär oss av både det fina och det fula. Misslyckanden krävs för att lyckas. Detta erfarenhetsutbyte är hjärtat av LEAD Academy och vi älskar att se det ske. 

Efter ännu en spännande dag vi packar ihop och rör oss mot utgången. Våra leenden är breda och det sprudlar inom oss. Alla spännande möten, diskussioner och erfarenhetsutbyten har gett oss ny energi. Vi har knappt lämnat lokalen men längtar redan efter att se vad detta spännande dygn kan leda till.