Vi välkomnar Stefan Asplund tillbaka som affärscoach på LEAD. Stefan har tidigare i omgångar arbetat som affärscoach på LEAD och däremellan gjort egna bolagsresor både som entreprenör i startups och i olika ledande roller i etablerade och växande mjukvarubolag.

Hej Stefan, välkommen tillbaka LEAD! Hur känns det?

Det känns väldigt roligt att vara tillbaka på LEAD, det är en verksamhet som ligger mig varmt om hjärtat och som det känns som en förmån att få vara med och bidra till.

Vad innebär din roll på LEAD?

Jag kommer i rollen som affärscoach främst arbeta med deeptech-idéer i tidig fas, dvs. typiskt teknikbaserade forskningsidéer, och med våra medlemmar i BusinessLab. Den gemensamma nämnaren är marknadsverifiering, att hitta vägen till hur en affär kan skapas vilket ju är grunden för allt företagande.

Vad ser du mest fram emot med att vara tillbaka på LEAD?

Att möta alla människor som brinner för sin idé och tillsammans med dem hitta vägar för en kommersialisering som realiserar idéernas potential för nytta och värdeskapande på olika sätt.

Du har ju haft en spännande karriär, kan du berätta lite om vad du har gjort hittills?

Jag kom tidigt i karriären in i startup-världen som medgrundare till ett bolag med affärsidé att etablera en Internet-baserad marknadsplats för produktionskapacitet i tillverkningsindustrin. I en annan startup-resa relaterat till tillverkningsindustrin engagerades jag som vd av Saab Ventures för att kommersialisera patent och know-how för tillverkning av fordonskomponenter i lättviktsmaterialen metallmatriskompositer.

I telekom-branschen har jag dels arbetat som affärskonsult med fokus på IT-baserat stödsystem och dels i ett antal olika ledande befattningar inom Marknad, Produkt, R&D, och Leverans/Support för Netadmin Systems som är en ledande leverantör av stödsystem för operatörer av fibernätverk i Sverige, Norge, Holland, Schweiz och UK.

Varvat med dessa engagemang har jag tidigare i två omgångar arbetat på LEAD både i roller som affärscoach för LEAD-bolag och som ansvarig för utveckling av LEADs erbjudande, processer och verktyg.

Nu senast kommer jag från rollen som Produktledningschef för det snabbt växande SaaS-bolaget Next One Technology som digitaliserar byggbranschen.

Vad gör du helst på fritiden?

Jag gillar natur och uteliv, på skidor och cykel i fjällen eller turer i skogen tillsammans med familj och vänner. Golf är en annan favoritaktivitet utomhus och så försöker jag hålla liv i tennis-formen även om det ibland blir långt mellan gångerna.

Slutligen, vilket är ditt motto för framgång i arbetet?

Nyfikenhet tar en långt!