Vi säger varmt välkommen till Eva Vollmer som är ny projektledare hos oss på LEAD. Eva har varit i kontakt med LEAD sedan 2019 när hon gick LEADs entreprenörsprogram Sommarmatchen och senare även traineeprogrammet Entrepreneurs in Residence. Eva brinner för entreprenörskap och med sitt drivna tankesätt kommer hon att komplettera teamet i diverse projekt. 

Hej Eva och varmt välkommen till LEAD! Berätta lite om dig själv. 

Jag är född och uppvuxen i Tyskland, men flyttade till Linköping när jag var 19 år. Från Linköpings universitet har jag både en kandidatexamen i hållbar turismutveckling och en masterexamen i socialt arbete, inriktat mot mina två stora intressen: hållbarhet och entreprenörskap. Sista året på kandidaten kom jag i kontakt med LiU Innovation och det var där mitt intresse för entreprenörskap väcktes. Sedan dess har jag startat upp olika projekt och gått entreprenörskapsprogram vid sidan av, såsom LiU Innovations Impact Factory, Start up programmet i Norrköping, samt LEADs program Sommarmatchen och traineeprogrammet Entrepreneurs in Residence. Nu är jag taggad på att lära ut allt jag har fått lära mig under åren! På min fritid gillar jag att träna, pyssla med olika upcycling-projekt och laga mat – just nu med fokus på vad som är i säsong.

Vad ser du mest fram emot med att börja jobba på LEAD? 

Det finns så mycket! Men något jag verkligen ser fram emot är att nu även kunna lära känna ”andra sidan av myntet”. Tidigare har jag fått lära känna startup-sidan och nu får jag lära mig hur entreprenörskapsvärlden ser ut utifrån inkubatorns synvinkel. Vad är inkubatorns drivkraft och hur tänker och arbetar den för att erbjuda startups en miljö där de kan växa snabbare?

Din titel här på LEAD är Projektledare. Vad innebär det? 

Som projektledare på LEAD har jag en rad ansvarsområden. Jag hjälper bland annat de tidiga medlemsbolagen och är ansvarig för BootUp-programmet som är vårt affärsutvecklingsprogram. Där är min roll att planera och facilitera programmet och se till att alla de antagna projekten/startup-bolagen får en bra grund att bygga sin resa på. Jag är även ansvarig för metoderna som vi använder oss av i traineeprogrammet Entrepreneurs in Residence och sist men inte minst är jag ansvarig för Venture Arena, där vi med hjälp av AI och ett speedmatchningsevent hjälper startups att hitta passande kompetenser till sina bolag.

Vad lockade dig med rollen som Projektledare på LEAD?

Jag lockades väldigt mycket av det stora ansvaret jag får för BootUp-programmet. Både att planera och facilitera det hela, men även att lära ut metoderna vi använder för att hjälpa våra startups att förstå betydelsen av kund- och marknadsverifiering för att kunna växa snabbare. Entrepreneurs in Residence-programmet ligger såklart nära hjärtat då jag själv har gått det, så det är kul att vara involverad och bidra med mina erfarenheter från förra året. Sedan vet jag från tidigare erfarenhet att ensam inte alltid är stark, så jag ser fram emot att vidareutveckla och organisera matchningseventet Venture Arena, vilket är en viktig resurs för många startups och därmed också en viktig insats för LEAD. Det var nog helt enkelt denna mångfald av olika arbetsuppgifter och områden som lockade mig med rollen som projektledare på LEAD.

Du har som sagt tidigare gått vårt entreprenörskapsprogram Entrepreneurs in Residence. Är det några erfarenheter och kunskaper du tar med dig därifrån till din nuvarande tjänst som projektledare?

Ja absolut! Först och främst har jag redan arbetat väldigt intensivt med metoderna LEAD använder, som jag nu även ska lära ut till de nya traineerna och startup-bolagen i BootUp-programmet. Utöver det har jag även samlat erfarenhet i att verifiera deeptech-teknologier och detta kommer jag också ha stor nytta av i rollen som projektledare på LEAD.

Några avslutande ord?

För mig handlar entreprenörskap om att lösa problem. Om du har identifierat ett problem som du vill lösa, men är osäker på hur du ska gå tillväga då du inte vet hur man ska tänka som entreprenör – tveka inte att söka kontakt med LEAD! Problemet, och passionen att vilja lösa det, är viktiga utgångspunkter – entreprenörskapstänket och metoderna kan man lära sig under resans gång!