Albin Johansson deltog i Sommarmatchen 2018 och matchades ihop med materialforskare vid Linköpings Universitet. Lagom till att uppdraget tagit slut erbjöds han en deltidstjänst i bolaget under studietiden. I dag är han heltidsanställd som operativt ansvarig för verksamheten.

Tillsammans med sin studentkollega under Sommarmatchen fick Albin i uppgift att genomföra en kvalitativ marknadsanalys som skulle undersöka marknadspotentialen för ett ytbeläggningmaterial som forskare på LiU tagit fram. Under de fem veckorna som arbetet pågick hann studenterna få ett väldigt stort inflytande i företaget. De hann till och med att åka iväg på möten med företag i Danmark och Sverige som är världsledande inom sina respektive marknadssegment. Något som gav mersmak för ämnet.

Albin, varför sökte du sommarmatchen?
Varje sommar från 2011 till 2017 hade jag haft samma sommarjobb i Köping, så när våren 2018 kom så var jag sugen på att testa något nytt. Vid den tidpunkten hade jag precis påbörjat min masterprofil. Som blivande civilingenjör var jag under den perioden mån om att bygga på mitt CV med något som var förenligt med det jag studerade. Därför kändes det naturligt att söka jobb där rekryteringsansvariga försökte matcha kompetens mot arbetsuppgift.

Tanken på att engagera sig i ett ungt företag eller en ny idé lockade mig också eftersom jag föreställde mig att jag då direkt får ett ansvar och inflytande som jag tror är svår att få i en större organisation på så pass kort tid.

Hur upplevde du upplägget?
– Jag gillade det. Fem veckor är inte speciellt lång tid om man ska hinna med att sätta sig in i en idé, förstå en uppgift och leverera resultat på. Trots det kan jag också se många fördelar med upplägget. Fem veckor är nämligen tillräckligt kort tid för att kunna planera ett arbete på, och med stöttning från vår coach blev det ganska straight-forward hur vi skulle lägga upp arbetet. Av samma anledning blev arbetet effektivt eftersom att det inte fanns tid att ”dra sig” för vissa arbetsuppgifter, som att t.ex. ringa sina första kundsamtal.

Hur kom det sig att du arbetade vidare med det case du blev tilldelad?
Alla inblandade i projektet var nöjda över resultatet från sommarmatchen, och jag tyckte personligen att de där fem sommarveckorna hade varit otroligt roliga då vi på så kort tid fått ett väldigt stort inflytande i företaget. Så när företagsgrundarna ringde upp under samma höst och erbjöd mig en deltidstjänst så kändes det som en självklarhet att ta chansen.

Vad gör du idag?
Idag är jag heltidsanställd som operativt ansvarig på HPViCo, och jag är både emotionellt och ekonomiskt investerad i företaget. Rollen omfattar ett helhetsansvar över företaget vilket innebär mycket möten med potentiella kunder och investerare, produktionsplanering, ekonomi och allt det andra som behöver göras.

Varför skulle du rekommendera andra att söka?
Jag har aldrig ångrat mitt beslut att ta chansen med ett spännande teknikstartup framför alla de andra karriärmöjligheter som sistaårsstudenter erbjuds. Jag hade förmodligen aldrig fått den chansen om jag inte sökt Sommarmatchen för 2 år sedan.

I slutet av dina Sommarmatchen-veckor är du sannolikt den i rummet som sitter på störst kompetens i en av organisationens viktigaste frågor. Jag tror att det för många (inklusive mig själv) är svårt att lika enkelt hoppa på en sån här grej om det föranletts av flera år då du gjort dig bekväm i en större organisation som saknar den flexibilitet, dynamik och möjlighet som startupscenen kan erbjuda.

Vill du veta mer om sommarmatchen och hur du kan söka? Läs mer här >>