Äntligen var det dags! Igår bjöd LEAD och Norrköping Science Park för andra året i rad in till Norrköping Tech Day, en lärorik eftermiddag med fokus på högaktuella ämnet framtidens energi. Tillsammans med spännande östgötabolag och inspirerande talare fördes diskussioner om hur Norrköping, med hjälp av smarta och tekniska lösningar, kan utvecklas och bli ännu mer hållbart.

Östergötland är en innovativ region, som genom drivna entreprenörer och spännande forskningsidéer från Linköpings Universitet, driver samhällsutvecklingen framåt – en lösning i taget. I syfte att hylla detta fantastiska arbete, och berätta hur regionen kan ta vara på innovativa lösningar, startades Norrköping Tech Day. Med gemensamma krafter anordnar LEAD och Norrköping Science Park eventet som riktar sig till aktörer inom samhällsutveckling, logistik och kommun. I år var temat framtidens energi och vi gjorde djupdykningar i ämnen som visualisering, effektiv logistik och tryckt och organisk elektronik.

Med glädje och entusiasm hölls eventet på Harrys, beläget i Norrköpings industrilandskap, och tillsammans minglade sig deltagarna först genom en trevlig lunch. En perfekt icebreaker som satte stämningen för dagen.

En trappa upp hölls eventet och vi började med att lyssna på diskussioner kring visualisering, ett kunskapsområde där Östergötland ligger i framkant. LEADs vd Catharina Sandberg var en av talarna som slog sig ner i den gröna fåtöljen, där hon berättade om LEADs entreprenörskapsprogram Entrepreneurs in Residence och den stora satsningen på visualisering som görs till hösten 2022. Med stöttning från Visual Sweden är målet att en delmängd av idéerna till programmet ska fokusera på just visualisering.

En grön omställning

Drönartrafik, elflyg och solcellsparker. Ett axplock av de spännande innovationerna som lyftes i diskussionen mellan Kim Silander från Independent Business Group och Svante Jansson från Norrköping Airport. Genom smarta lösningar, samarbeten och en grön omställning kan vi påskynda omställningen till fossilfria alternativ, ett arbete som IBG och Norrköpings flygplats redan påbörjat. Vi följer utvecklingen med spänning!

Miljön kan inte vänta. Därför är det viktigt att vi skapar morgondagens lösningar redan idag. Många av LEAD-bolagen gör detta genom att bidra med nya och energismarta lösningar som får samhällsutvecklingen att gå åt rätt håll. LEAD-alumnerna Againity, som omvandlar spillvärme till elenergi, och Epishine som utvecklar och producerar tryckta solceller bestående av organiska material, diskuterade vikten av hållbarhet och hur deras företag arbetar, under gårdagens paneldebatt.

En annan inspirerande entreprenör att inta scen var Liam Hardey, vd på LEAD-bolaget Cellfion, som tillverkar och utvinner biobaserade membran ur cellulosa från trä. Liam har gjort en spännande resa sedan han började som trainee på LEADs Entrepreneurs in Residence för nästan två år sedan. Nu driver han cleantech-bolaget som växer i en rasande fart!

Catharina Sandberg är otroligt glad över att Norrköping Tech Day denna gång kunde hållas i fysisk tappning. Hon berättar varför.

– Att träffas på plats ledde till många inspirerande möten och diskussioner kring flera viktiga och spännande ämnen. Det känns också extra kul att visa på resultat från vårt traineeprogram, som ju är en otroligt viktig pusselbit i arbetet med att få ut forskningsidéer i samhället.

Eftermiddagen avslutades med en after work och livligt mingel, där många tog tillfället i akt att få veta ännu mer om varandra och lösningarna som presenterats under dagen. Ett, i våra ögon, lyckat event med spännande diskussioner och lärorika insikter!