LEAD-bolaget Solar Bora utses som vinnare och får pris i Quality Innovation Award för sitt cirkulära system att använda solpaneler i utvecklingsländer och fick även ett internationellt pris i kategorin Cirkulär ekonomi och koldioxidneutrala innovationer.  Fyra andra innovationer har också premierats i Sverige, bland vinnarna hittar du även Enbacksskolan i Tensta, Svevia och MAX Burgers. I den internationell priskategorin gick det högsta priset, Innovation of Innovations,  till Sun Yat-sen-universitetet i Kina för ett helt nytt sätt att transplantera organ.

Solar Bora har utvecklat ett soldrivet system som fungerar som elnätet, där det inte finns tillgängligt. Det gör det möjligt bland annat för matlagning på induktionsplattor, istället för att laga mat över öppen eld. Idag finns det 600 miljoner människor i sub-sahariska Afrika som inte har tillgång till el. Att kunna laga mat på induktionsplattor frigör omkring 3 timmar dagligen för dessa människor för att istället kunna lägga på annat, mer produktiva saker. Det öppnar också upp för att kunna bedriva olika affärsverksamheter, till exempel att sy kläder eller att sälja kylda drycker. Genom en cirkulär affärsmodell tillgängliggörs systemet för personer i låginkomstländer som saknar ekonomiska möjlighet till köp. Innovationen är därför av stor betydelse både ur ett socialt och miljömässigt perspektiv.

– Solar Bora jobbar för att förbättra livskvaliteten hos våra kunder i Sahelregionen i Afrika. Vi jobbar med både teknik- och affärsmodells-innovation. Genom denna utmärkelse får vi inte bara ny energi att anstränga oss hårdare för att göra verklighet av vår vision utan även ännu bättre möjlighet att inte bara rekrytera rätt personal lokalt och internationellt, men även skapa och bygga relationer med globala partners samt i Sahelregionen lokala samarbeten, säger Linnea Bergman, vd på Solar Bora.

Under en digital ceremoni den 1 februari uppmärksammades fem innovationer i Sverige som fick ta emot Quality Innovation Award. Några hundra tittare fick ta del av innovationerna som visar riktningen mot ett mer hållbart samhälle

Se de fem vinnarnas presentationer av sina innovationer här, först ut hittar ni Linnea Bergman  ca 9,30 in i klippet som berättar mer om Solar Bora, vad de gör och varför de gör det de gör. >>

Quality Innovation Award 2020 from SIQ on Vimeo.

Quality Innovation Award delas ut i ett 20-tal länder och för att vinna ska innovationerna bidra till att sprida kunskap, vara goda föredömen och inspirera andra innovatörer. I Sverige delas priset ut av SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling i samverkan med Vinnova.

Läs mer om Quality Innovation Award >>