LEAD-bolaget Solar Bora är en av vinnarna i Quality Innovation Award som premierar innovationer och inspirerar innovatörer att tro på sina idéer. Årets svenska vinnare av det internationella innovationspriset Quality Innovation Award är Svevia, Solar Bora, Enbacksskolan i Tensta, Mellersta Förstadsskolan i Malmö och MAX Burgers.

Solar Bora har utvecklat ett soldrivet system för att konvertera vedeldad matlagning till induktionsplattor, vilket gör att  kvinnor kan använda den frigjorda tiden och solel för att skapa hållbara intäkter till hushållet. Genom en cirkulär affärsmodell blir det möjligt att implementera Solar Bora hos hushåll som saknar ekonomiska möjligheter att köpa produkten, eftersom den skapar nya intäkter. I Sub-Sahara Afrika saknar uppemot 600 miljoner människor tillgång till tillförlitlig el och upp till 80% lagar mat på ved eller kol, så behovet av Solar Boras innovation är mycket stor och den bidrar till flertal av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Quality Innovation Award delas ut i ett 20-tal länder och ger innovationer uppmärksamhet samt möjlighet att jämföra sig över land- och branschgränser. För att vinna ska innovationerna bidra till att sprida kunskap, vara goda föredömen och inspirera andra innovatörer.

– Vi är oerhört stolta över de vinnande svenska innovationerna i år, kommenterar Mats Deleryd, verkställande direktör för SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling, som står bakom innovationsutmärkelsen i Sverige. Liksom tidigare år är hållbarhet ett centralt tema för innovationerna vilket ger stor framtidstro. I år har dessutom flera av innovationerna större fokus på social hållbarhet än tidigare.

Vinnare av Quality Innovation Award 2020 i Sverige:

  • Svevia
  • Solar Bora i Linköping
  • Enbacksskolan i Tensta
  • Mellersta Förstadsskolan i Malmö
  • Max Burgers