Sam Issa på LEAD-bolaget Nano Textile Solutions vinner det nationella SKAPA-priset 2022. Under finalen på SKAPA Innovationsmingel i Stockholm fick Sam ta emot det prestigefyllda priset på 200 000 kr från Stiftelsen SKAPAs ordförande Minoo Akhtarzand.

– Det är en ära att vinna det prestigefyllda priset bland Sveriges uppfinnar- och innovationselit. Nu ska jag ut och bevisa att det går att skapa hållbarhet inom textilindustrin med vår innovation på en global skala! Detta gör jag självklart med mitt fantastiska team som jag stolt representerar, säger Sam.

Sams bolag Nano Textile Solutions skapar en nanoteknologilösning för en hållbar och cirkulär textilindustri. Genom de smarta textilerna kan storlekar anpassas till användaren för att ge den perfekta passformen. Teknologin utmanar de traditionella produktionssätten och möjliggör att en enskild produkt blir kompatibel med flera olika storlekar efter efterfrågan. På så sätt hjälper Nano Textile Solutions design- och textilproducerande företag att möta marknadens efterfrågan med minsta möjliga negativa miljöpåverkan.

Under hösten har länsvinnare av SKAPA-priset tagits fram i alla län och under gårdagen utsågs den nationella vinnaren. Priset, som är Sveriges största innovationspris, syftar till att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. Juryns motivering följer:

”Nu och i framtiden måste vi vara rädda om jordens resurser. Cirkulär ekonomi är här för att stanna. Tänk om man i framtiden skulle kunna ändra en produkts storlek och passform utifrån användarens behov. Något som redan idag går att åstadkomma med Nano Textile Solutions, Dynamisk adaptiv textilteknologi. Tekniken bygger på en teknisk textil som gör det möjligt att manipulera vissa textilprodukter till mindre och större storlekar. Textilen är vävd med tråd av värmekrympande polymermaterial och tråd av ett ledande material där en elektrisk ström leds genom textilen för att ändra dess storlek. Funktionstextilen kan till exempel sys in i kläder eller skor som en kil vid storleksjusterande punkter. Processen är reversibel och kan repeteras hundratals gånger. Resultatet blir flera storlekar inbyggda i en och samma produkt. Därför får uppfinningen av Nano Textile Solutions SKAPA-priset 2022.”

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Se när Sam gästar TV4s Nyhetsmorgon och berättar om sin innovation:

Foto: Stiftelsen SKAPA