Linnea Bergman, VD på LEAD-bolaget Solar Bora, har tidigare i år blivit utsedd till årets LiU-alumn och nu nominerad till Aftonbladets Svenska hjältar – Årets miljöhjälte. Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007 och Årets miljöhjälte är en ny kategori för i år. Varje år skriver Aftonbladet om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet. Av dessa utser en namnkunnig jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan den 17 december på Aftonbladet.se och i TV3.

Linnea Bergman kämpar för att människor på den afrikanska landsbygden ska få tillgång till elektricitet. Varje år dör runt fyra miljoner människor i världen av luftföroreningar i hemmet som kommer av röken från matlagningselden och fotogenlampor, vilket kan resultera i lungproblem och andra följdsjukdomar.

Sola Bora har utvecklat ett solpanelssystem som är lätt att använda och passar den varma och ibland smutsiga miljön. Företaget bygger ihop panelerna med rätt elektronik i en svart stängd låda som användaren inte behöver krångla med och det går att koppla in till exempel kyl, frys, mobilladdare, verktyg och induktionsplatta till lådan, berättar Linnea i en intervju med Aftonbladet.

Linnea menar att genom att använda induktionsplatta istället för öppen eld vid matlagning sparar man ungefär fyra timmar om dagen. Befolkningen kan därför, med hjälp av solenergisystemen och tack vare den sparade tiden, starta företag och tjäna egna pengar. Genom den cirkulära affärsmodellen blir det möjligt att implementera Solar Bora hos hushåll som saknar ekonomiska möjligheter att köpa produkten, eftersom den skapar nya intäkter.

Än så länge har Solar Bora fått ut fyra solpanelssystem; ett i Kenya och tre i Mali.

Läs mer här >>