Hur fostrar vi nya företagsledare och entreprenörer? LEAD arbetar för att hjälpa entreprenörer att förverkliga affärsidéer och vara med och skapa framtidens tillväxtbolag. För att lyckas behövs personer som vågar driva tidiga idéer framåt. LEAD Entrepreneurs in Residence är ett trainee-program som fokuserar på att matcha högteknologiska idéer med drivna personer, med förhoppningen att utveckla dem till starka bolag.

LEADs entreprenörskapsprogram “LEAD Entrepeneurs in Residence” startade år 2018 för att stärka entreprenörskap och främja tillväxten av nya innovativa bolag som bygger på forskning och utveckling i regionen. Sedan programmet startade har LEAD anställt och utbildat 18 traineer inom entreprenörskap och affärsutveckling.

– Genom programmet vill LEAD hjälpa till att skapa nya, attraktiva bolag med innovativa tekniker som kan få Östergötland att växa, men som också kan skapa möjligheter för att erbjuda lösningar på global hållbarhet, säger Catharina Sandberg, vd på LEAD.

Entreprenörerna arbetar med en portfölj av tidiga idéer eller tekniska lösningar från akademin eller näringslivet. Det finns alltså en teknisk lösning med stor potential, men det saknas insikter om var lösningen har störst potential och det saknas en entreprenörs drivkraft att faktiskt nå ut på marknaden.

Traineerna är drivna och nyfikna och programmet är en utmärkt möjlighet att utvecklas både som personer och som entreprenörer.

– Det är häftigt att jobba med de nya teknologierna, samtidigt är teamet en viktig parameter för att komma framåt. Att jobba i grupp har gjort oss modigare. Att vi har olika infallsvinklar har lett till att de ursprungliga idéerna omformats och öppnat upp för 4–5 olika bolagsmöjligheter. Under programmet har jag utvecklats mer än vad jag gjort under de senaste tio åren, säger Victor Borén, som var Entrepreneur in Residence under 2019.

Catharina Sandberg berättar att det är otroligt roligt att se resultatet av att kombinera avancerade idéer med unga, drivna människor.

– Det handlar inte bara om att idéer utvecklas utan framför allt teamet och individerna. Vi har länge sett att väldigt många tidiga idéer som har stor potential aldrig når marknaden,  just för att de saknar en entreprenör som kan driva de första stegen, säger Catharina.