Det var med både glädje och lite vemod som 2020 års Entrepreneurs in Residence sparkades ut i tisdags med guldsko, diplom och blommor. Under sex månaders tid har de arbetat hårt med att identifiera potentiella marknader, testa hypoteser och verifiera affärsidéer för att bli nästa vassa bolagsbyggare.

Josefin Ribers, Peter Bakai, Eva Vollmer, Liam Hardey och Julia Gustafsson har under ett halvår arbetat som traineer i LEADs traineeprogram Entrepreneurs in Residence. Där fick de chansen att utvecklas som ledare och entreprenörer genom att ta sig an nya idéer och teknologier med målet att utvärdera affärspotentialen. Arbetet har inneburit både teori och coachning från LEADs seniora affärscoacher, samt en hel del praktiskt arbete.

– Jag har haft otroligt roligt under programmets gång, jag har lärt mig mycket och känt ett stort stöd från LEAD, vilket har bidragit mycket till min utveckling. Jag uppskattar verkligen atmosfären och gemenskapen som finns, att få vara i en miljö med andra drivna människor som har olika bakgrunder och visioner är väldigt lärorikt och inspirerande, säger Josefin Ribers.

Programmet startade med tio idéer som sedan halverades under programmets gång efter grundlig och noggrann verifiering och utvärdering. Idéportföljen innehöll en bred variation med allt från agtech till medtech, IoT och energi från både forskning och näringsliv.

– Vi har haft väldigt blandade tekniker med olika potentiella användningsområden. Detta har gjort att jag har lärt mig mycket om områden jag inte visste något om innan och fått testa att arbeta mer eller mindre i alla de olika områdena. Jag tycker det har varit väldigt roligt att få möjligheten att få en inblick i många olika branscher och se vad man har ett extra stort intresse för, säger Josefin.

De fem traineerna har nu sparkats ut från programmet med diplom och den lilla guldskon som symboliserar att de är redo att ta nästa steg mot entreprenörslivet.

– Jag har alltid haft entreprenörssjälen i mig men har saknat egen erfarenhet och inte riktigt vetat var jag ska börja. Det här programmet har bekräftat för mig att det är i en den här kontexten jag hör hemma och det har även givit mig helt andra förutsättningar att fortsätta min entreprenörsresa, säger Josefin.