Enligt flera undersökningar överlever endast 10 procent av alla nystartade företag. När företagsinkubatorn LEAD summerar boksluten för året 2019, är överlevnadssiffran bland bolagsportföljen mycket högre. På LEAD är 72,9% procent av de cirka 170 nystartade företagen fortfarande aktiva, efter att de har lämnat inkubatorn.

Jag är otroligt stolt över att kunna presentera så här starka siffror som verkligen visar att LEADs arbete gör skillnad. Vi vet också att det är flera bolag som blivit uppköpta genom åren och andra som har flyttat verksamheten till exempel till Sillicon Valley, där vi inte längre kan mäta effekterna på samma sätt, säger Catharina Sandberg vd på LEAD.

Under 2019 omsatte bolagen som LEAD arbetat med sedan starten 2007 928 miljoner och tillsammans sysselsätter de 681 personer i Sverige. Portföljen med LEAD-alumner har under 2019 ökat tillväxten med 26%.

Vi verkar i en spännande region och det är fantastiskt inspirerande att få möjlighet att arbeta med alla drivna forskare och entreprenörer för att hjälpa dem skapa hållbara, innovativa tillväxtbolag som agerar på en global marknad i vår region, säger Catharina Sandberg vd på LEAD.

LEAD har mer än 13 års erfarenhet av att bygga hållbara tillväxtbolag i regionen och rankas idag som en av Sveriges främsta företagsinkubatorer. LEAD arbetar med utvalda team för att de ska nå framgång snabbare, och erbjuder skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, kunskap, nätverk och community till innovativa startups som vill växa. Genom åren har inkubatorn arbetet med över 170 startups och träffat och utvärderat fler än 850 idéer.

Här kan du läsa om summeringen av LEADs portföljbolag 2019.

Källa: 10 procent av nystartade företag överlever på lång sikt är tagen ur rapporten Power 2 Stay Ahead som är baserad på en studie genomförd av United Minds.