Isak Nielsen vd Agriopt

Idag släpptes listan över de svenska startupbolag som har blivit utsedda till Sveriges mest lovande unga teknikbolag. 33-listan är  Sveriges äldsta startuplista och sedan 2008 har Ny Teknik årligen granskat, analyserat och gallrat fram Sveriges 33 mest lovande nystartade teknikföretag. Under året har Nyteknik granskat över 300 bolag. På listan hittar vi tre bolag som har kopplingar till LEAD, Invisense, Swegan och Agriopt.

Nya på listan är LEAD-bolaget Agriopt som skapar ett effektivt och mer hållbart jordbruk. Med hjälp AI och en användarvänlig plattform erbjuder de lantbrukare avancerad dataanalys som annars är svår att få tag på. En effektivare spannmålsodling leder till minskad användning av bränsle, gödsel och besprutningsmedel vilket gör gott för både miljö och klimat.

– Att bli utvald till 33-listan redan i detta tidiga skede i bolagets utveckling är fantastiskt roligt. Utmärkelsen är både ett kvitto på teamets dedikerade arbete för ett hållbart lantbruk, men också en sporre till att fortsätta arbetet och bli världsledande inom AI-lösningar för lantbruk!, säger Isak Nielsen vd och grundare till Agriopt.

Bolagen som stannar kvar på listan

För tredje året i rad, vilket också är det maximala antalet år man kan vara på listan,  hittar vi LEAD-alumnen Invisense. Invisense har utvecklat en extremt tunn sensor som byggs in i väggar eller golv och kan avslöja fuktskador snabbt och utan att ytskiktet behöver brytas upp. Just nu har den även utvecklat en ny version för att visa när betong har härdat klart, något som är en stor utmaning inom bland annat byggbranchen.

För andra året i rad hittar vi också LEAD-alumnen SweGan, som använder materialet galliumnitrid för att göra unika epitaxiskivor till halvledarkomponenter som har förmåga att hantera bland annat hög spänning, höga omkopplingshastighet och hög strömtäthet. gSwegan gör det möjligt för transistorer till högfrekventa tillämpningar som 5g, radar och satellitkommunikation.

Läs hela listan här >>