LEAD-bolagen Cellfion och Devair har utsetts som vinnare av det prestigefyllda SKAPA-priset och SKAPA Talang i Östergötland. Prisutdelningen skedde sedvanligt på Linköpings slott och de båda bolagen går nu vidare till den nationella tävlingen i höst.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och syftar till att hjälpa uppfinnare att utveckla sina idéer. Priset, som har en nationell vinstsumma på 200 000 kronor, delas ut till den person vars insatser har bidragit till nyskapande, kreativitet och utveckling som kan leda till kommersiella möjligheter. SKAPA Talang, med vinstsummor på 50 000, 25 000 och 12 000 kronor, delas ut till unga innovatörer under 30 år.

Cellfion som tilldelas SKAPA-priset tillverkar nanocellulosamembran för elektrokemisk energilagring och omvandlingsanordningar. De vill ta ett viktigt kliv mot en mer hållbar framtid. Bolaget kommer från ledande forskning vid Linköpings universitet, KTH och RISE och erbjuder membraner baserade på biomaterial från skogen. Dess membran bidrar till en innovativ användning av hållbart material och bolaget är det första att kommersialisera biobaserade membraner för användning inom den gröna energisektorn. 

Liam Hardey, vd för Cellfion och mottagare av SKAPA-priset, berättar om känslan:

– Jag är väldigt glad och tacksam över att få ta emot Sveriges största innovationspris. Det är roligt att se att allt vårt hårda arbete på Cellfion uppmärksammas. Vi strävar mot en gemensam vision; att göra dagens energi tillgänglig imorgon, men för att nå dit behövs hållbara och effektiva material som energilagringstekniken är beroende av. Där vill vi vara i framkant!, förklarar han.

Devair som tilldelades SKAPA Talang för unga innovatörer har uppfunnit ett verktyg som ventilationstekniker kan använda för att injustera ventilationssystem dubbelt så fort, och med optimala resultat. Primärt fokus är bostäder och lösningen resulterar i en betydligt bättre arbetsmiljö för utföraren. Det blir minimalt störningsmoment för boenden, samtidigt som verktyget hjälper till att säkerställa ventilationens kvalitet och funktion.

– Det känns fantastiskt att få en sådan fin utmärkelse, både för mig personligen, men också för något som vi i teamet har skapat tillsammans från grunden. Det känns som ett kvitto på att vi har kommit långt och att även andra ser potentialen i det vi utvecklar, säger Jonathan Stenberg, vd och medgrundare för Devair som tillsammans med kollegan och medgrundare Erik Zetterqvist mottar det prestigefyllda priset.

Liam, Jonathan och Erik går nu vidare till den nationella tävlingen i höst och LEAD önskar dem all lycka till!