Igår gick finalen för SKAPA-priset av stapeln för att utse vinnarna av Sveriges största innovationspris. Tredjepriset på 50 000 kr kneps av Jacob Hjalmarsson, en av medgrundarna till LEAD-bolaget Arboair, och deras arbete att med hjälp av automatiserad skogsanalys förhindra bland annat granbarkborreangrepp på träd.

Granbarkborreangrepp kostar svenska skogsindustrin miljarder varje år. Arboair leder en del av omställningen till ett mer hållbart precisionsskogsbruk där man snabbt kan få insikter och värdefull information om stora skogsområden och förebygga att stora problem uppstår.

Stiftelsen SKAPA delar årligen ut priset ”SKAPA Talang för unga innovatörer” för att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer så att de kan förverkliga sina idéer. Priset delas ut till den unga person, under 30 år, som gjort mest insatser när det gäller kreativt nyskapande av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter. För att tävla i finalen utses 24 länsfinalister från olika delar av Sverige som vardera vinner 10 000 kronor från Stiftelsen SKAPA, samt diplom. Priset delas först ut på länsnivå och sedan tävlar finalisterna i den nationella finalen.

Jacob Hjalmarsson från Arboair fick alltså motta tredjepriset i den prestigefyllda tävlingen. Arboair använder AI i kampen mot granbarkborren. Genom att använda drönare med antingen en 4K-kamera eller IR-kamera och AI-baserade algoritmer kan de hitta barkborreangrepp i riktigt tidig fas. Resultatet är både högre precision och tio gånger snabbare analys än traditionella metoder som sker till fots. Angreppen markeras på en karta, som sedan skickas ut till kunden för att de ska kunna agera snabbt utifrån analyserna.

”Vi är stolta och glada över att vi lyckats kommunicera vår vision och innovation på ett sätt som gjort att andra sett vår potential. Vi är oerhört glada över att ha fått mottaga detta pris!”, säger Jacob, COO i Arboair och pristagare av SKAPA Talang.

Se sändningen från finalen:

Om skapa-priset:

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.