En innovativ idé blev starten till ett framgångsrikt bolagsbyggande. HPViCo producerar tunnfilmer av oxynitridglas. Målet är att förlänga livslängden på våra vardagliga produkter, genom att applicera tunnfilmen på exempelvis telefoner och surfplattor.

I LEADs lokaler i Linköping och Norrköping huserar flertalet intressanta bolag, aktiva inom vitt skilda ämnesområden. Ett av dessa är HPViCo, som arbetar utifrån materialforskning vid Linköpings Universitet och Linnéuniversitetet.

– LEADs affärsutvecklingsprogram BootUp har hjälpt oss att gå från idé till produktion. Programmet ger en viktig överblick, och kunskaper om att paketera sin produkt eller tjänst på ett bra sätt. BootUp är ett stöd som man inte får någon annanstans, och dessutom ger nätverkandet på LEAD kontakter i de mest spännande företagen i Östergötland, säger Albin Johansson, Director of Operations på HPViCo.

Arbetar för uppskalning

HPViCos produkt är en tunnfilm av oxynitridglas, som efter applicering förbättrar prestandan hos transparenta glas- och plastytor. Bolaget applicerar ytbeläggningen på enheterna genom sputteringteknik. HPViCos tillvägagångssätt gör att flera egenskaper kan integreras i ett och samma processteg, vilket ger fördelar för produktionstider och kostnader.

Efter sitt deltagande i BootUp är HPViCo har de gått vidare med fortsatt stöd från LEAD i det individuella affärsutvecklingsprogrammet LEAD StartUp. Från att ha börjat som en idé, drar bolaget nu igång med produktion i egna lokaler. Siktet är ställt på leverans och uppskalning.

– Vi strävar hela tiden efter att gå framåt med företaget. Tillsammans med LEAD har vi satt upp ett antal mål som sträcker sig bort till maj, vilket framförallt handlar om arbete med produktion, investeringar och kunder.