”Jag har rätt att ta plats”. En mening som flera gånger återkommer i samtalet med Erica Dahlberg. Hon är nyfiken, modig och kaxig. En imponerande karriär i storbolag inom allt från konsultverksamhet och projektledare till diverse chefsroller från regional till nationell nivå. Nu tar hon klivet in i startupbolaget Arboair för att arbeta som säljchef. För att göra skillnad, på riktigt. 

Erica sprider en slags självklar trygghet i rummet när hon berättar om sin resa. En självsäkerhet som bekräftar hennes ord: ”Jag har rätt att ta plats”. Hon ställer frågor för att hon är nyfiken och hon vill förstå saker som hon inte förstår. Med en inspirerande karriär i ryggsäcken har hon återigen kastat sig in i det okända. Denna gång ter det sig i skogsindustrin och en kamp mot miljöhot och klimatförändringar.  

Vi ska leda förändringsresan för skogsindustrin och göra riktig skillnad! berättar hon entusiastiskt.  

Från storbolag till startup 

Erica bytte ett välbetalt chefsjobb på ett storbolag för att arbeta som säljchef på Arboair. Dessförinnan hade hon provat att vara konsult, som hon uttrycker det. I tretton år. Hon har testat allt från utvecklare, testare och testledare, till teamledare och projektledare inom yrket. Drivet ligger i en nyfikenhet; för ny kunskap, men framför allt för människor. Hon vill förstå andra människor och hon är öppen för att alla tänker olika.  

Helt i linje med Ericas personlighet valde hon utbildning baserat på utmaning. 4,5 år på civilingenjörsutbildningen med inriktning informationsteknologi utan att knappt veta skillnaden på mjukvara och hårdvara. Fjärde året på ett universitet i Melbourne för att hon ville studera utomlands. Efter att ha skrivit sitt examensarbete tillsammans med Ericsson började en imponerande karriär på Cybercom och senare Etteplan, där hon snabbt fick teamansvar. På bara några år lyckades hon växa ett team på sju personer till över 100 personer, med flera olika avdelningar. 

Det hade tidigare varit svårt att rekrytera i Linköping, men jag lyckades bygga en avdelning väldigt fort. Jag målade upp en vision, såg till att människor fick möjlighet att utvecklas och jag rekryterade baserat på potential. Ärligt och öppet.  

Med klimatet i fokus 

Efter ett antal år på Etteplan med ansvar för tillväxt på nationell nivå gjorde sig nyfikenheten återigen påmind. Det var dags att testa något nytt och denna gång skulle klimatet vara i fokus. LEAD kände hon till sedan tidigare och efter lite letande bland LEADs medlemsbolag hittade Erica Arboair – ett startupbolag som hade allt hon sökte.   

Alla boxarna kunde checkas av. Det handlade om skogen, klimatet, AI och mjukvara. Och så ett fantastiskt team med en stark drivkraft och vision. Tänk att få gå till jobbet varje dag och känna att man har klimatfokus; att skapa värde och göra riktig skillnad.

Hon kastade sig in i en för henne helt okänd industri. Första dagen spenderades på Elmia Wood – en stor mässa för den globala skogsbranschen. Utan någon förkunskap frågade hon skogsägare om antal hektar och vilka problem de står inför. Nyfikenheten och viljan att förstå är återigen påtaglig. Och självklarheten att få ta plats. Det är tydligt att Erica har en stark inre drivkraft och ett stort intresse för människor. Där träffade hon bland annat ett bolag som numera är kund hos Arboair. På drygt tre månader har hon haft över 35 kundmöten och hittat fyra nya kunder utan tidigare kunskap om skogen. För att hon har bestämt sig och för att hon vill. 

Mansdominerad bransch 

En kvinna i en industri starkt präglad av män. Det skrämmer inte Erica. Hon kommer från mjukvarubranschen som även den består av en stor andel män, om än inte lika stor. Skogen har generellt sett gått i arv från far till son och det är en lång resa kvar mot jämställdhet. Därför är det viktigt att kunskap och information inom den världen sprids och att fler kvinnor får ta del av den. 

Det handlar om att ha en viss typ av ledarskap. Att folk vågar gå före och visa vägen. Om man ska rekrytera kvinnor i en väldigt mansdominerad miljö måste man tänka på alla faktorer, inte bara kompetens, berättar Erica. 

Erica vågar. Hon går i bräschen och hon visar vägen. Hon ser sin rättighet att vara där och applicerar all sin kompetens i en startup där det verkligen gör skillnad. Effekten blir väldigt tydlig. Tillsammans med Arboair ska hon leda förändringsresan för skogsindustrin och göra skillnad. På riktigt.