LEAD välkomnar årets traineer till Entrepreneurs in Residence – entreprenörskapsprogrammet som ger en unik möjlighet för framtida entreprenörer att lägga grunden för nya starka bolag.

Under sex månader kommer de att arbeta med att affärsutveckla en idéportfölj med tio tekniska lösningar. Gemensamt hos idéerna är stor potential och innovationshöjd, men det saknas en entreprenörs drivkraft att ta idéerna till marknaden. Här bidrar programmet med en viktig katalysator. Med stöd av LEADs erfarna affärscoacher kommer traineerna att utbildas inom entreprenörskap och bolagsbyggande, med förhoppningen att flera av dem kommer att bygga och driva framgångsrika bolag av idéerna.

Vilka är LEADs nya Entrepreneurs in Residence?

Sedan programmet startade 2018 har LEAD anställt och utbildat 22 traineer inom entreprenörskap och affärsutveckling. Årets traineer kommer från skilda bakgrunder, både i Sverige och utomlands. Under våren pågick urvalsprocessen som bygger på bland annat erfarenheter och hur de tar sig an utmaningar, både i grupp och enskilt. Vi ställde några frågor till de nya traineerna Mirna, Oskar, Johanna, Luna och Anthony för att låta dem presentera sig.

Hej Mirna Fatrous, berätta lite om din bakgrund.

Jag är född och uppvuxen i Nässjö och flyttade till Linköping för att läsa Civilingenjörsprogrammet i Medicinsk Teknik. Jag har alltid haft ett stort intresse för människor, teknik och entreprenörskap. Jag läser även ett Kandidatprogram inom Psykologi. Till hösten tar jag ett studieuppehåll för att lägga mitt fokus på Entrepreneurs in Residence.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

Jag sökte dels för att det är både kul och givande att arbeta med spännande projekt tillsammans med personer med stark drivkraft, dels för att få mer erfarenhet kring entreprenörskap. Jag har en plan på att starta eget i framtiden där jag får kombinera kunskaper och erfarenheter kring medicinsk teknik, psykologi samt entreprenörskap, och Entrepreneurs in Residence ser jag som en perfekt startpunkt på min resa. Jag är så exalterad inför den här hösten.

Vilka förväntningar har du på programmet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

Mina förväntningar av programmet är att det kommer erbjuda stora möjligheter att utvecklas både som person och som entreprenör. Det ska bli otroligt spännande att få arbeta med nya idéer och innovationer med chans att omvandla dessa till potentiella startup-bolag. På längre sikt ser jag ett arbete inom entreprenörskap med fokus på MedTech. Att få en inblick i entreprenörskap är en erfarenhet som jag kommer ha nytta av i mitt framtida yrkesliv, oavsett vilken bransch eller roll jag landar i. Det ska bli spännande att se vad framtiden har att erbjuda.

Hej Oskar Andersson, berätta lite om din bakgrund.

Jag har precis tagit examen i Civilingenjör inom Teknisk Fysik och Elektroteknik vid Linköpings Universitet, med masterprofilen Teknisk Fysik – Teori, modellering och datorberäkningar. Under masterprofilen, där det finns mer frihet att göra egna tillval, har jag fått möjligheten att djupdyka i mina intressen inom matematik, fysik och datorteknologi, med lite strössel av företagande och ekonomi.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

Sedan länge har jag velat arbeta med nya produkter och utveckling i tidig fas. Teknisk innovation och företagande är en stark drivkraft hos mig och något jag har dragits till under många år. Det är i sfären av entreprenörskap och innovation som jag verkligen vill börja min karriär. I programmet kommer idéerna som ska förverkligas från forskning, och det rimmar i en klockren kombo för mig.

Vilka förväntningar har du på programmet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

Jag ser programmet som ett fantastiskt sätt att utvecklas inom entreprenörskap i praktiken och kunna lägga en grundpelare, som till en början leder till att arbeta med att evaluera och modifiera idéer utifrån marknadens behov. Till att vidare i framtiden kunna ta en teknisk innovativ idé, utveckla och förverkliga den genom maskineriet av ett nytt företag – det är entreprenörskap för mig. 

Hej Johanna Kästel, berätta lite om din bakgrund.

Jag är uppväxt i Arvika, Värmland, och flyttade till Linköping när jag började plugga till civilingenjör i Energi-Miljö Management 2016. Klimat- och miljöfrågor har varit ett stort intresse sedan jag insåg vidderna av klimatförändringar någon gång under tonåren och viljan att kunna bidra till en hållbar framtid, främst gällande energiomställningen och resurseffektivitet, var det som fick mig att välja LiU och EMM.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

Jag har alltid varit en person som har massor med olika intressen och projekt i gång samtidigt och entreprenörskap har alltid känts som en naturlig del av det. Jag mår som bäst när kreativitet, driv och variation får vara en naturlig del av vardagen och drivs av en nyfikenhet för hur saker fungerar och kan utvecklas. Jag hörde talas om programmet för första gången på någon av universitets arbetsmarknadsmässor för flera år sedan och minns att jag redan då tänkte att det var den banan mot entreprenörskap jag ville gå efter examen.

Vilka förväntningar har du på programmet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

Främst för att få inspireras och lära mig av miljön och alla coola människor och affärsidéer som existerar på LEAD. Men även att få hjälp med min egna personliga utveckling som entreprenör och förhoppningsvis hitta min egen nisch i den världen. 

Hej Luna Manuela de los Rios, berätta lite om din bakgrund.

Jag har alltid varit intresserad av entreprenörskap då min mamma som är entreprenör lärde mig att gå utanför min komfortzon, och vikten av att sätta kunden i fokus. Jag är i övrigt en väldigt nyfiken person som brinner för kemi. Därför valde jag att läsa till högskoleingenjör i kemisk analysteknik.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

Jag ville lära mig av de bästa hur man kan utveckla innovativa affärsmodeller samt att nätverka med likasinnade så jag kan lära mig så mycket som möjligt om deras erfarenheter som entreprenörer.

Vilka förväntningar har du på programmet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

Jag ser LEAD som en platform för att bygga relationer och nätverka. Det känns också som att LEAD är den perfekta arbetsplatsen för mig att utveckla idéer, utmanas att komma utanför min komfortzon.

Hej Anthony van Oosten, berätta lite om din bakgrund.

I was born and raised in a small, semi-rural town in South Africa; and I studied my bachelors degree in Mechatronic Engineering at Stellenbosch University in Stellenbosch. I wanted to go abroad and study my masters degree in Europe, and I ended up here in Sweden where I am currently finishing off my masters degree in Biomedical Engineering at Linköping University. 

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

I grew up with a family business, so entrepreneurship has been a part of my upbringing and it is something I have been interested in for a long time. I would like to learn more about entrepreneurship, and pursue it myself in the future, and I believe the programme will help me with that, so I applied to be a part of it.

Vilka förväntningar har du på programmet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

I expect the programme to provide me the opportunity to have a ’deep dive’ into the concept of entrepreneurship, and teach me about it along the way. I believe it will also offer me the experience of what it is like to pursue entrepreneurship, and allow me to make connections with people within the entrepreneurship sector from whom I can also learn. All of which could help me in the future, whether it be with finding work (in the entrepreneurship sector), or with helping me to pursue my own start-up.