LEAD-alumnen Epishine har utvecklat en banbrytande, patenterad process för att trycka organiska solceller med branschledande lågt ljus. De har precis lanserat sin första produkt på världsmarknaden: en småskalig solcell som omvandlar inomhusljus för att leverera ström till IoT-produkter. Epishine tar in 80 miljoner kronor för att positionera sig som marknadsledande inom tryckta solceller.

AxSol, ett investeringsbolag för solenergi, har under de senaste två åren gjort fyra investeringar i nordiska solenergiföretag och har lett Epishines pågående finansieringsrunda. Emissionen motsvarar totalt 80 miljoner kronor, där AxSol anslöt sig till tidigare investerare, såsom Almi Invest GreenTech, investeringsbolaget Philian, Beijers Ventures och Vigo Carlund. AxSol blir med denna finansieringsrunda Epishines största enskilda aktieägare med en ägarandel på 20 procent.

Epishine utvecklade en banbrytande teknik som nu har visat sig fungera från labb till praktiska och kommersiella appliceringar. Företaget går därför in i en extremt intressant fas och vi på AxSol är mycket glada över att vara en del av Epishines fortsatta utveckling och framgång. Teamets gedigna kunskap och närhet till forskningsfronten inom organiska solceller, i kombination med det snabbt växande intresset för strömförsörjning av IoT-produkter inomhus, skapar en fantastiskt spännande plattform för fortsatt utveckling och tillväxt.” säger Johan Bergström, CEOAxSol

Epishine grundades 2016 baserat på över 30 års forskning inom organisk elektronik och solceller. Företaget har med stor framgång det senaste året utvecklat sina tunna, flexibla organiska solceller optimerade för att omvandla inomhusbelysning till energi.

Funktionen för tryckta solceller är obegränsad i den pågående energiomställningen. Vi bestämde oss tidigt för att börja med små solceller med fokus på inomhus-IoT, där traditionella solcellsteknologier har varit otillräckliga. Det känns extremt tillfredsställande att elektronikvärlden nu följer den utveckling vi förutspådde och att företag från hela världen tittar på lösningar för att undvika kostnader och problem i samband med byte av batterier och samtidigt minska den negativa miljöpåverkan från engångsbatterier. Vi är i början av ett globalt teknikskifte där vi tack vare denna fråga kan påskynda arbetet med att bli marknadsledande inom tryckta solceller – ett område där vi kommer att se ett ökat antal storskaliga appliceringar. Vi tycker att Axel Johnsons stora investering i solenergi genom AxSol är ett fantastiskt initiativ som vi känner oss väldigt bra att vara en del av.” säger Mattias Josephson, Co-founder och VP Business Development på Epishine.