Under tisdagen delades det regionala SKAPA-priset ut till Ellinor Eineren, VD och medgrundare till LEAD-alumnen Agricam. Priset är Sveriges största innovationspris, och har sedan 1986 årligen delats ut till personer som gjort insatser gällande nyskapande och utveckling av produkter eller tjänster som leder till kommersiella möjligheter. Stiftelsen SKAPA bildades till minne av Alfred Nobel, för att ge uppfinnare stöd att utveckla sina idéer.

LEAD-alumnen Agricam har skapat en helhetslösning som ökar produktionen och samtidigt minskar kostnaderna för mjölkbönder. Nu tilldelas de SKAPA-priset för sin innovation Bacticam, som detekterar bakterier i mjölkprover med hjälp av en mobilkamera och AI. Detta gör att bönder och veterinärer kan se mönster i bakteriefördelningen på plats, utan att proverna behöver lämna gården.

Kombinerar teknik och lantbruk
Agricam grundades av Ellinor Eineren 2010, efter att hon skrivit sitt examensarbete vid Linköpings Universitet. Arbetet skrev hon med koppling till två andra LEAD-bolag: Termisk Systemteknik som arbetar med värmekamerateknik, och Biototal som verkar inom lantbruket. Ellinor skulle i sitt examensarbete ta fram en affärsplan som kombinerade de två företagens tekniker och idéer.

Agricam tar ett helhetsgrepp över djurhälsan i lantbruket, genom att erbjuda analystjänster och kovård för en förbättrad djurhållning, ökad produktion och minskad antibiotikaanvändning. Genom åren har bolaget gått från att utveckla en patenterad värmekamerateknik, till att numera erbjuda ett flertalet produkter och tjänster anpassade för mjölkbönders vardag.

SKAPA-priset delas först ut på länsnivå, där alla länsvinnare får 50 000 kronor. Länsvinnarna går sedan vidare till den nationella finalen, där den svenska mästaren i innovation koras. Det nationella SKAPA-priset består av 500 000 kronor.

Läs mer om SKAPA-priset >>