Hårt arbete lönar sig. Det visar linköpingsbaserade LEAD-bolaget DAZOQ AB som nu utökar sin kundbas med sex stycken nya och spännande företag. Det möjliggör för en fortsatt resa att genom innovation skapa energieffektivitet, energiförståelse och miljömässigt hållbara industrier. 

Idag används en tredjedel av Sveriges energi till produktion inom industri. För att skapa hållbara industrier vill DAZOQ minska den siffran och samtidigt skapa en förståelse. Därför skapade de DAZOQ ENERGY INTELLIGENCE (EI) – ett användarvänligt, innovativt och molnbaserat energiledningssystem som hjälper industriella energi- och kvalitetschefer att visualisera, spåra och föreslå möjligheter att spara energi i realtid. 

– Vår drivkraft är att spara energi, både för våra kunder och för vår planet. Det finns ett indiskt talesätt som säger att bara den ovetande blir arg, den vise förstår. Vi vill hjälpa våra kunder till insikter om sin energiförbrukning, säger Dominic Sebin Francis, co-founder och ordförande på DAZOQ AB.

Under det senaste året har startup-bolaget kommersialiserat sin software-as-a-service, vilket bidrar till förståelse hos industriföretagare och möjlighet att minska energiförbrukningen med upp till 20 procent. Mottagandet har varit mycket positivt. 

– Med de stora fluktuationer och höga elpriser vi ser på dagens elmarknad ökar behovet av att förstå elförbrukningen. Där fyller DAZOQ en viktig funktion genom att synliggöra och analysera förbrukningen, säger Tommy Karlsson Teknik & Underhållschef på BAETTR Guldsmedshyttan AB.

Sedan starten år 2020 har DAZOQ kunder inom både tillverknings- och processindustrin. Två kunder som varit med sedan utvecklingsfasen är TitanX Engine cooling AB och BTT Plåt AB. Några av nykomlingarna är Hasopor AB, Modine AB och BAETTR AB.

– Vårt verktyg visualiserar, spårar och föreslår möjligheter för att spara energi i realtid. Vi är glada över att marknaden uppskattar vår lösning och att det finns en vilja att rekommendera tjänsten till andra, säger Sajid Athikkay, co-founder och CEO för DAZOQ AB.