Ännu en lyckad omgång av LEADs populära entreprenörskapsprogram Sommarmatchen har nått sitt slut. 20 studenter har under sommaren arbetat intensivt och med att undersöka marknaden för en rad innovativa forskningsidéer från Linköpings universitet.

Idag knyter vi ihop säcken för årets Sommarmatch med en avslutning där studenterna får presentera sina resultat för LEAD och forskare. Under fem veckor har de kontaktat flera hundratals potentiella kunder och sammanställt information som ger otroliga insikter för idéernas framtida potential. Programmet syftar till att skapa sommarjobb som är givande för studenternas utveckling och framtida karriär, samtidigt som det öppnar upp för forskningsidéernas möjlighet till kommersialisering. Resultatet är ny värdefull kunskap för både studenter och forskare. Det sår dessutom frön av nya samarbeten som förhoppningsvis lägger grunden för framtidens tillväxtbolag.

Ett av casen som deltog i årets omgång var SWEPPE – ett forskningsbaserat verktyg för personer med långvarig smärta och arbetsgivare, med syftet att främja en hållbar återgång till arbetslivet. Mathilda Björk är forskaren bakom idén och hon sammanfattar upplevelsen som mycket positiv.

– Vårt projekt blev ihopmatchat med två fantastiska, drivna och modiga studenter som med nya ögon kartlade nyttan, intresset och marknaden för SWEPPE. Under sin sommarmatch intervjuade studenterna ett imponerande antal personer, från individer som själva testat appen, till patientorganisationer och politiker. För projektet har deras arbete gett oss en tydlig och väl bearbetad analys av marknaden, samt vilka utmaningar och möjligheter appen står inför i relation till olika intressenter och organisationer. För oss är det en ovärderlig hjälp för att kunna prioritera vår kommande utveckling och process för projektet.

Sommarmatchen bidrar till att viktiga forskningsresultat tar ett kliv närmare marknaden. Vår region har en stor skatt av idéer och forskning som har potential att göra nytta i samhället. Sommarmatchen möjliggör detta och bidrar till en viktig koppling mellan forskare och studenter. Vi ser fram emot att följa projektens fortsatta resa.