Nu har länsvinnarna av Sveriges största innovationspris utsetts i Östergötland. LEAD-bolagen Arboair och Flinck Technologies tar hem varsitt pris från den prestigefyllda Stiftelsen SKAPA. SKAPA-priset bildades till minne av Alfred Nobel och syftar till att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. I år är de två LEAD-bolagen regionsvinnare i kategorierna SKAPA-priset i Östergötland och SKAPA-talang för unga innovatörer.

Arboair skapar förutsättningar för ett hållbart skogsbruk och använder AI i kampen mot granbarkborren. Genom att använda drönare med antingen en 4K-kamera eller IR-kamera och AI-baserade algoritmer kan de hitta barkborreangrepp i riktigt tidig fas. Resultatet är både högre precision och tio gånger snabbare analys än traditionella metoder som sker till fots. Angreppen markeras på en karta, som sedan skickas ut till kunden för att de ska kunna agera snabbt utifrån analyserna.

– Det är så häftigt att få vara en del av en så exklusiv skara som vinnare av SKAPA-priset i innovationstäta Östergötland. Tillsammans med mina underbara kollegor har vi gjort detta möjligt, säger Jacob Hjalmarsson, COO på Arboair och vinnare av SKAPA-priset i Östergötland.

Flinck Technologies tilldelades SKAPA talang; ett pris som är specifikt riktat mot unga talanger, under 30 års ålder. Priset lanserades 2011 med syftet att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer och uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer. Flinck utvecklar en molnplattform som med hjälp av maskininlärning kombinerat med klassiska beräkningsmetoder hjälper ingenjörer att på ett enklare, snabbare och mer tillgängligt sätt utföra fysikaliska simuleringar gällande material och fluider.

– Det är otroligt kul att få den här typen av uppskattning och det är riktigt spännande att få dela med oss av vår vision till omvärlden. Jag är väldigt tacksam över alla kollegor och vänner som varje dag fortsätter göra denna resa möjlig. Nästa steg är att se till att göra något riktigt bra av den här möjligheten, säger Marcus Svensson, vd på Flinck Technologies och vinnare av SKAPA talang i Östergötland.

Priserna delades ut av landshövding Carl Fredrik Graf och Almi Östergötlands VD Mats Philipsson, vid en ceremoni på Linköpings Slott. Länspristagarna går nu vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid SKAPA Innovationsgala den 11 november.