Ett av LEAD-bolagen som tilldelas ÅForsk Entreprenörsstipendium är Arboair, som skapar förutsättningar för ett hållbart skogsbruk. Målet är att bidra till biologisk diversitet och välmående skogar, genom digitalisering av skogsindustrin.

Sedan 2015 delar stiftelsen ÅForsk och branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks – SISP – ut ÅForsk Entreprenörsstipendium. Tio bolag tar emot 200 000 kronor vardera, och en av årets vinnare är LEAD-bolaget Arboair.

– Jag tycker stipendiet är ett fantastiskt sätt att ge Sveriges entreprenörer cred för arbetet de gör. Värdet för oss ligger i hur detta lyfter vårt team, och ger oss styrka att våga ta nästa steg ut i de osäkra tider vi möter just nu. Det ger oss tillförsikt att det vi bygger är bra och att detta kommer bli mycket starkt på sikt, säger Jacob Hjalmarsson, en av grundarna av Arboair.

Bolaget arbetar för ett hållbart skogsbruk på en global marknad, genom digitalisering av skogsindustrin. Siktet är att bidra till biologisk diversitet och välmående skogar, för både vår egen och kommande generationer. Arboairs lösning är en tjänst som med en 4K- och IR-kamera ansluten till en drönare, upptäcker angripna eller stressade träd genom färgskiftningar i antingen RGB eller IR.

Stipendiet från ÅForsk kommer accelerera bolagets tillväxt, och skapa förutsättningar för att motverka barkborreangreppen i skogarna den kommande sommaren. Målet för 2021 är att släppa en kommersiell version av lösningen till hela skogsindustrin.

– Just nu så växer vi så det knakar. Vi siktar på att leverera barkborreanalyser till privata aktörer samt skogsbolag i sommar, säger Jacob Hjalmarsson.