LEAD | Stories AMRA

Med lust att bygga allt

Tommy Johansson är entreprenören och tävlingsmänniskan som är inne på sin andra resa med startups. Tommy var med och grundade det tidigare kartbolaget C3 Technologies som blev en framgångsaga och som senare såldes till Apple år 2011. Den andra resan gör han nu med Amra, där han gick in som vd och delägare 2012. Han beskriver det själv som att han har arbetat på stora bolag och koncerner, via medelstora bolag och de senaste tio åren har han arbetat med små företag och startups.

Han kom från Västerås till Linköping 1976 i samband med studier i Industriell ekonomi vid Linköpings universitet. Han tog sin examen 1980 och började arbeta på Saab. Sedan dess har listan över företag han arbetat på blivit lång.

– Jag har i princip alltid arbetat inom IT-branschen. Min utbildning i både ekonomi och teknik har varit otroligt värdefull. Jag är generalist och vill ha helhetssyn i det jag gör. Söker hellre bredd än djup kunskap.

Att få vara en del i LEAD har varit väldigt positivt. Dels för att jag fick personlig utväxling genom att jag finns där i flera olika roller – som startupföretagare, investerare och som mentor. Ett annat skäl är att det är roligt och mycket stimulerande att jobba med drivna människor.

– Här träffar jag väldigt många smarta personer. Och – det tvingar mig att hålla tankeverksamheten igång, säger Tommy och ler.

Tommy gillar utmaningar och trivs bäst i operativ miljö, där han får arbeta med människor, skapa team och där det är långsiktighet som gäller. Att bygga och utveckla bolag stimulerar. AMRA är en avknoppning från forskning vid Linköpings universitet och CMIV (Center for Medical Image Science and Visualization). På AMRA mäter man volymen fett och muskler i kroppen, samtidigt som man kan visa var i kroppen fettet sitter. Det handlar om bildbehandling, 3D och programvaruutveckling. Bolagets kunder idag är sjukhus runt om i världen och man samarbetar bland annat med läkemedelsjätten Pfizer.

– Det är för mig som entreprenör både svårt och utmanande. Idag arbetar man med de främsta aktörerna i världen inom forskning och olika sjukhus och har varit trendsättare för en helt nya marknad. Med hjälp av AMRAs teknik har man tagit ner analystiden från flera timmar till 15 minuter.

 

 

Save

Behandla andra som du själv vill bli behandlad, det gäller både medarbetare, kunder och leverantörer. Det är en bra grundregel som har fungerat bra i hela världen

– Tommy Johansson VD på AMRA

Motgång föder framgång

Tommy minns sin största motgång väl.

– Det var när jag blev uppsagd från ICL. Att stå utan jobb var jättetufft men ur det kom något bra. Här lärde jag mig något mycket viktigt. Ur motgångar dyker det plötsligt upp massor av möjligheter – sådant man inte ser när man är mitt uppe i allt annat. Bitarna faller på plats och med ens blir det uppenbart. När allt är som vanligt är man inte mottaglig. Jag menar också att man blir mer riskvillig efter en sådan resa.

Efter de fem åren på IFS var Tommy lite trött på storskaligheten. Det var då han startade sin egen managementkonsultfirma 2007. I det sammanhanget träffade han rätt snart Saab AB, som hade utvecklat en militär bildbehandlingsteknik och som möjligen skulle kunna komma till nytta för andra. C3 Technologies bildades – med Saab och ett norskt riskkapitalbolag plus Tommy själv som ägare.

– Inom tre år var vi 35 personer. Hade hitta.se, eniro.se, Yell (världens största gula sidor-bolag i England) och Nokia som kunder – fram till dess att vi sålde företaget för 1,7 miljarder till en stor internationell kund. Två år i rad 2010 och 2011 blev vi utsedda till ett av Sveriges 33 hetaste företag på Ny Tekniks och Affärsvärldens Topp 33-lista över unga innovationsföretag. 2013 var jag tillbaka i finalen. Den här gången som huvudtalare och fick äran att berätta om den fantastiska C3-resan som en inspiration för årets 33 bolag. Det var hedrande och väldigt roligt, konstaterar Tommy med ett stort leende.